Syysmyräkässä myllättiin Lapin haasteet mahdollisuuksiksi

21.11.2019 - 00:00
Marraskun alussa järjestetyn tilaisuuden voittajaksi selvisi alueellista työllisyyttä edistävä ratkaisu, jota oli työstämässä moniorganisaatiollinen virkamies- ja opiskelijaryhmä.
Kuva: Petri Teppo

Väestörekisterikeskuksen 8.11. järjestämä Syysmyräkkä-tapahtuma kokosi Rovaniemen SantaParkiin yli 60 alueellisten haasteiden ratkaisuista kiinnostunutta henkilöä. Mukana oli niin opiskelijoita, eri organisaatioiden virkamiehiä kuin järjestöjen ja yritystenkin edustajia. Moniammatilliset tiimit muodostettiin osallistujien etukäteen esittämien toiveiden pohjalta niin, että pääsääntöisesti jokaisessa tiimissä oli jäseniä eri organisaatioista ja näkökulmista.

Tapahtumaan nostettiin mukaan haasteita, jotka paikalliset julkiset organisaatiot kokivat erityisen tärkeiksi. Yhtenä haasteena tapahtumassa ratkaistiin alueellisen työllisyyden edistämistä.

– Osallistuimme tapahtumaan tällä haasteella siksi, että se on ajankohtainen ilmiö. Osaavan työvoiman saatavuus on meillä haaste, eivätkä meillä riitä enää työntekijät omalta alueelta. Tarvitaan työvoimaa ulkomailta ja tähän rekrytointiin liittyen erilaiset digitaaliset mahdollisuudet tulevat helpottamaan työtämme. Niiden myötä pystymme kokoamaan yhteen pito- ja vetovoimaan liittyviä tietoja houkuttelevasti, palveluesimies Marjut Tauriainen Lapin TE-palveluista kuvailee.

Päivän aikana tiimit tutustuivat ennalta asetettuihin haasteisiin ja muotoilivat niihin uudenlaisia ratkaisuja. Päivän päätteeksi löydetyt ratkaisut esiteltiin ja voittaja valittiin äänestämällä. Voittajaksi nousi TE-palveluiden ja Lapin ELY-keskuksen yhdessä jättämä työllisyyden edistämisen haaste.

– Tapahtumaan osallistuminen oli kokemuksena todella positiivinen ja varsinkin oman tiimimme oli niin mahtava, innovatiivinen ja luova sekä moniammatillinen. Tapahtumassa löytämämme ratkaisu viedään tiedoksi ELY:n hankkeeseen, jossa on pito- ja vetovoimatekijöitä pohtivia kuntia mukana. Uskon, että tapahtumassa mukana ollut Lapin liittokin tulee varmasti tekemään tämän osalta yhteistyötä, Tauriainen sanoo.

Mukana digitaalisia ja alueellisia haasteita

Yhteensä Syysmyräkässä ratkaistiin yhdeksän eri organisaation jättämiä haasteita. Mukana olivat Lapin liitto, Verohallinto, Rovaniemen kaupunki, Kolarin kunta, Lapin maistraatti, Kuitu kylässä -hanke (Leader Tunturi-Lappi), Lapin ammattikorkeakoulu, ELY-keskus ja TE-palvelut.

Päivän aikana ratkaisuja löydettiin työllisyyden edistämisen lisäksi Lappiin kotiutumiseen, suomi.fi-viestien käyttöönottoon, pienen kunnan digitalisaatioon, senioreiden veroilmoituksen digiloikkaan, kuituyhteyden hyödyntämiseen kylissä, isyyden vahvistamisprosessiin ja asiantuntijaorganisaation sidosryhmätoiminnan hallinnoinnin kehittämiseen. Ratkaisujen eteneminen jatkuu haasteita jättäneiden organisaatioiden vetäminä.

– Olen erittäin tyytyväinen, että Rovaniemellä järjestetystä tapahtumasta tuli niin onnistunut. Tapahtumaan nostetut haasteet olivat aitoja ja siksi olikin ilo huomata kuinka sitoutuneesti tiimit työskentelivät ratkaisujen löytämiseksi. Saimme kokonaisuudesta paljon positiivista palautetta ja uskon, että päivän aikana muotoillut ratkaisuaihiot ovat aidosti hyödynnettäviä, tapahtuman järjestelyistä vastannut Maria Vuorensola Väestörekisterikeskuksesta sanoo.

Syysmyräkkä on osa Väestörekisterikeskuksen (tulevan Digi- ja väestötietoviraston) ja Suomidigin julkisten palveluiden digitalisaatiota edistävää työtä. Tapahtuma on aikaisemmin järjestetty Turussa ja Espoossa.