Vuoden 2019 Suunnannäyttäjäksi Ilmastodieetti-verkkopalvelu

20.6.2019 - 00:00
Vuoden 2019 julkisen sektorin Suunnannäyttäjät-digitalisaatiopalkinnon on voittanut Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti-verkkopalvelu. Palvelu auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää.
" "

– Tämä oli todella iloinen uutinen. Ilmastodieetin tekeminen on ollut todella pitkäjänteistä työtä, jossa kehittämistä on pyritty tekemään niin, että tieteellinen tausta pysyy mukana. Onneksemme olemme saaneet mukaan todella osaavan ja sitoutuneen tiimin, joista osa on ollut mukana jo pitkään, kehittämispäällikkö Ari Nissinen sanoo.

Kilpailussa etsittiin osittain tai kokonaan julkisella sektorilla toteutettuja digitekoja, jotka toimivat muille esimerkkeinä digitalisaation edistämisestä ja hyvistä käytännöistä. Vuoden 2019 kilpailussa kantavana teemana oli kestävyys.

Kilpailussa finaaliin valittiin yleisöäänestyksen perusteella viisi ehdokasta, joista voittajan valitsi arviointiraati. Raatiin kuuluivat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Voittajan valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota ehdokkaan kestävyyttä edistävään merkitykseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.

– Ilmastodieetti on yhteiskunnallisesti vaikuttava ja ajankohtainen palvelu, joka on suunnattu tavallisille kansalaisille. Palvelu tuo läpinäkyväksi kansalaisen henkilökohtaisen ilmastovaikutuksen. Sovelluksessa myös hyödynnetään hienosti toisen toimijan eli Sitran julkaisemaa dataa osana omaa sovellusta, arviointiraati perustelee valintaansa.

Muut finaaliin nousseet ehdokkaat olivat Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila -hanke, Joensuun kaupungin Ilmanlaatufillari, Helsingin kaupungin Ikääntyneen asiakkaan suunhoidon verkkokurssi ja Kempeleen kunnan rakennusvalvonnan digitalisaatio.

Kaikki finaaliin nousseet tiimit kukitetaan 6.9.2019 Helsingissä järjestettävässä Digitalisaation Suunnannäyttäjät -tilaisuudessa. Lisäksi voittajatiimi palkitaan opintomatkalla, jonka kohde valitaan yhdessä voittajatiimin kanssa.