Kansallismuseo: Livestriimatut opastukset
Mistä on kyse?
Kansallismuseo aloitti livestriimatut opastukset näyttelyistään suoraan koulujen luokkahuoneisiin vuonna 2018. Nämä opastukset syntyivät tarpeesta palvella kouluja yhdenvertaisesti ja valtakunnallisesti, ilman maantieteellisiä tai taloudellisia rajoituksia, sillä vierailu museokohteessa Helsingissä on useimmille suomalaiskouluiluille vaikeaa tai jopa mahdotonta. Koulut voivat seurata opastusta omasta luokasta käsin ja kysyä opastuksen aikana herääviä kysymyksiä kommentoimalla opastusta. Opastusten teemat suunnitellaan opetussuunnitelman mukaisesti ja kohdennettaan tietyn ikäluokan tarpeeseen, jotta ne auttavat parhaalla mahdollisella tavalla opettajien työtä historian opetuksessa.
Ensimmäinen kokeilu tehtiin Suomen toiselle laidalle, Kilpisjärven kouluun, josta saadun positiivisen palautteen takia palvelu avattiin kaikille kouluille. Jokaista livestriimattua opastusta on seurannut 100-200 koululuokkaa, eli arviolta 2 000-4 000 oppilasta ympäri Suomen: Kaarinasta Keminmaalle ja Ilomanstista Vaasaan. Tallenteet Kansallismuseon striimatuista opastuksista ovat myös jälkikäteen nähtävillä Suomen kansallismuseon YouTubessa, joten opastuksen voi katsoa myös ajankohdasta riippumatta. Palvelu on helppo ja mutkaton kouluille käyttää, joten se on otettu innolla vastaan.
Mitkä organisaatiot ovat osallistuneet tämän digitaalisen palvelun tai digitaalista yhdenvertaisuutta edistävän kokonaisuuden tekemiseen?
Toteutus on Suomen kansallismuseon omaa tuotantoa. Sitä on pilotoitu Kilpisjärven koulun kanssa ja kehitetty yhdessä opettajien kanssa.
Minkälaisia onnistumisia olette matkan aikana kokeneet?
Kun livestriimatut opastukset aloitettiin, niitä ei tehty vielä missään suomalaisessa museossa, ja hyvin harvassa ulkomaisessakaan museossa. Yksinkertainen ja edullinen toteutus osoittautui juuri museoalalle kiinnostavaksi tavaksi tavoittaa yleisöä, sillä museoilla on digitaalisiin toteutuksiin rajalliset mahdollisuudet ja samalla tarve tavoittaa laajalti yleisöä. Tämän takia Kansallismuseon livestriimatut opastukset palkittiinkin Vuoden museopedagoginen teko -erityismaininnalla keväällä 2019. Sen myöntää Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry.
Minkälaisia haasteita olette matkan varrella kohdanneet ja miten niistä on selvitty?
Opastusten välittäminen luokkahuoneisiin toimii yleensä erinomaisesti, mutta jos jokaisella oppilaalla on oma kommentointimahdollisuus on sen moderointi opastuksen aikana melko mahdotonta. Tämän vuoksi suositellaankin, että opastukseen osallistutaan opettajan johdolla.
Miksi ehdokas tulisi valita vuoden 2020 Suunnannäyttäjäksi?
Livestriimatut opastukset ovat olleet yksinkertainen ja helppo toteuttaa, jonka vuoksi ne on Kansallismuseon esimerkistä otettu museoalalla laajemminkin käyttöön. Kansallismuseo on näyttänyt esimerkillään digitaalisen yleisötyön suuntaa koko museokentällä.