Suunnannäyttäjät 2019: Retkelle-sovellus

Ylöjärven kaupungin ehdotus vuoden 2019 Suunnannäyttäjäksi on Retkelle-sovellus, johon on koottu kaupungin alueella sijaitsevat merkittävimmät luontokohteet, retkeilylaueet ja -reitit, kulttuurihistorialliset kohteet, historiallisia kohteita, uimarannat ja venepaikat sekä luontoharrastuspaikkoja.

Ylöjärvi Retkelle -sovellukseen on koottu Ylöjärven kaupungin alueella sijaitsevat merkittävimmät luontokohteet, retkeilylaueet ja -reitit, kulttuurihistorialliset kohteet, historiallisia kohteita, uimarannat ja venepaikat sekä luontoharrastuspaikkoja. Sovellus toimii tietokoneella ja mobiiliversiona ja se on GoogleMaps-pohjainen. Kohteita sovelluksessa on tällä hetkellä noin 250.

Sovelluksen tarkoituksena on saada kuntalaiset ja matkailijat tutustumaan niin asuinalueensa lähikohteisiin kuin kauempana laajan kunnan alueella sijaitseviin kiinnostaviin kohteisiin. Tarkoituksena on saada ihmiset ulkoilemaan ja olemaan luontokohteissa, millä on tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia. Lisäksi kohteisiin tutustumalla on positiivisia vaikutuksia kohteiden säilyttämisessä ja suojelussa, kun sovellus lisää ihmisten kiinnostusta niihin. Erityisen tärkeä sovellus on muuttovoittoisissa kunnissa, kun uudet asukkaat saavat helpon tavan tutustua uuteen kotikuntaansa. Sovelluksella pyritään lisäämään myös lihasvoimin tapahtuvaa lähimatkailua.

Sovelluksella ohjataan mahdolliset autoilijat myös paikkoihin, missä voi pysäköidä autonsa aiheuttamatta haittaa maanomistajille. Sovellusta on tehty yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden sekä mm. Ylöjärven luonnonsuojeluyhdistyksen ja Ylöjärvi-Seuran kanssa.

Sovellus on ollut käytössä noin vuoden ajan ja näyttökertoja on jo yli 100 000. Sovellusta kehitetään kaiken aikaa käyttäjien kanssa. Se on vuorovaikutteinen niin, että erillisen facebook-sivustolta ja palautesivulta saatavan palautteen kautta palveluun lisätään kohteita ja tietoja. Sovellusta pyritään kytkemään myös osaksi laajempaa kunnan markkinointia, mm. Pyhä-Näsijärven pyöräilyreittiä.

Kestävyys ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Ylöjärvi Retkelle -sovellus on kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva maksuton sovellus, joka on helposti kaikkien saatavissa. Sovellus innoittaa kuntalaisia tutustumaan lähiympäristöönsä ja -luontoon. Kuntalaiset eivät useinkaan tiedä edes oman kuntansa luonnonsuojelualueita, saati muita tutustumisen arvoisia kohteita. Saamalla kuntalaiset liikkeelle lihasvoimin, on sovelluksella positiivisia terveysvaikutuksia. Myös oman ympäristönsä ja kuntansa tuntemisella lisätään mielenkiintoa elinympäristöä kohtaan. Palvelulla pyritään myös lähiretkeilyn ja -matkailun lisäämiseen, sillä Ylöjärven alueelta löytyy niin kansainvälisiä kohteita kuin vähenmmän tunnettuja, mutta arvokkaita luontokohteita. Lähiretkeilyn kasvattamisella voidaan vähentää osaltaan kauemmas suuntautuvaa matkailua, mikä vähentää ilmastopäästöjä.

Onnistumiset ja haasteet

Sovelluksen tekemisesessä ei ole ollut erityisiä haasteita. Kohteet on koottu olemassa olevista tiedostoista ja kohteita listään kaiken aikaa omasta aloitteesta ja palvelun käyttäjien palautteen perusteella.

Sovelluksen näyttökertoja on kertynyt vuodessa yli 100 000 ja 10 000 näyttökertaa meni rikki melko pian sovelluksen julkaisun jälkeen. Kustannukset ovat olleet olemattomat. Ne koostuvat lähinnä tallennukseen käytettävistä työtunneista ja osin töitä on tehtyy vapaa-ajalla yhteistyötahojen kanssa. Sovellus on edelläkävijä ja sitä on alettu tehdä myös muihin lähikuntiin. Sovelluksen tekijät ovat ilmoittaneet myös opastavansa sovelluksen tekemisessä muita kuntia.

Päivitetty: 5.2.2020