Verkkosivu-uudistuksella helpotetaan asian ymmärtämistä – selkeys ja silmäiltävyys lakitekstin edelle

Selkeästi ja silmäiltävästi koostetut Turvallisuus- ja kemikaaliviraston nettisivut ovat ehdolla vuoden 2018 digitalisaation Suunnannäyttäjäksi.

Keväällä 2018 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi uudet verkkosivunsa. Verkkosivujen tavoitteena on ohjata ja opastaa lainsäädännön noudattamisessa. Mutkikkaan lakitekstin sijaan verkkosivut on kirjoitettu selkeästi ja silmäiltävästi, joka helpottaa asiakkaan tiedon etsintää monimutkaisissa asioissa.

Selkä kieli ja kokonaisuus vaativat paljon työtä. Verkkosivu-uudistuksessa on kuunneltu asiakkaita, asiakasryhmiä, ja testitilaisuudet ovat avanneet asiakkaiden tarpeita ja toiveita paremmin. Asiakkaan voi olla vaikea tai mahdotonta ymmärtää viranomaiselle tuttua lainsäädännön käsitteistöä ja kieltä.

Verkkosivu-uudistuksessa käytiin läpi koko sivuston sisältö, joka kirjoitettiin uusien kirjoitusohjeiden mukaan. Verkkokirjoittamisen kouluttaja auttoi työssä. Samalla erillissivustojen määrää karsittiin. Uudistuksen tavoitteena on palvella asiakkaita verkossa entistä paremmin.

Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailuun ilmoittautui yhteensä 30 tiimiä. Kilpailussa haettiin erityisesti kansalaisten arkea helpottavia digihankkeita, -projekteja ja -kokeiluja. Kilpailun kannalta tärkeäksi nähtiin myös se, että digitalisaatiotekoon osallistui henkilöitä useammasta organisaatiosta. Lisäksi kilpailussa arvostettiin sitä, että mukaan ilmoitetun digiteon lopputuloksia voidaan hyödyntää myös muissa organisaatioissa.

Päivitetty: 5.2.2020