Nilakan omatoimi- ja virtuaalikirjastoissa kirjat eivät jää hyllyyn pölyttymään – palvelua saa myös video- ja chat-yhteyksillä

Nilakan järven kunnat – Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto ­­– avasivat Pohjois-Savon ensimmäiset omatoimikirjastot, joissa pääsee asioimaan, lainaamaan ja palauttamaan aineistoa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Omatoimikirjasto oli ehdolla digitalisaation Suunnannäyttäjäksi vuonna 2018.

Iskikö lukuhimo? Nilakan järven kunnat – Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto ­­– avasivat Pohjois-Savon ensimmäiset omatoimikirjastot, joissa pääsee asioimaan, lainaamaan ja palauttamaan aineistoa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Omatoimikirjaston käyttöön kuntalainen tarvitsee vain oman kirjastokortin ja pin-koodin. Omatoimikirjastojen lisäksi kuntalaisia palvelee myös virtuaalikirjasto sekä chat- ja videoyhteys.

Omatoimi- ja virtuaalikirjastot ovat moninkertaistaneet kirjastopalvelujen saatavuuden. Kirjastot ovat käytettävissä viikon jokaisena päivänä noin 15 tuntia vuorokaudessa. Digitalisaatioajatuksen mukaisesti palveluntarjoaja ei enää tiukasti määrittele palvelun saatavuutta, vaan palvelusta tulee yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta kävijän mieltymysten mukaan. Tuttuun tapaan kirjastohenkilökunta on kaikkien asiakkaiden käytössä, jotka tarvitsevat fyysistä ja henkilökohtaista palvelua.

Vaikka alun haparointien ja tekniikan toimivuuden ja sujuvuuden kannalta on vielä kehitettävää, on arki lähtenyt sujumaan. Kokeilu ja uusi toimintamalli käynnistyivät työntekijöiden omista ideoinneista ja toiminnasta, mikä vaikutti olennaisesti siihen, ettei muutos aiheuttanut voimakasta vastarintaa. Aluksi huolta aiheutti pelko siitä, etteivät asiakkaat käyttäydy vastuullisesti omatoimiaikana. Myös asiakkaat pelkäsivät, että omatoimikirjastojen julkistus johtaisi henkilöstön supistumiseen.

Nilakan kunnat ovat ylpeitä siitä, että pienissä maaseutukunnissa on ajateltu uudelleen kirjastotyötä, jota tukee ajanmukainen digiteknologia, mutta myös ylikunnallinen yhteistyö ja toimintatavat. Asiointi ei ole sidoksissa asuinkuntaan, vaan yksi kortti riittää useammassa kunnassa niin monipaikkaisille työssäkävijöille, mökkiläisille tai perheille. Ajattelua on muutettu palveluntarjoajalähtöisestä toiminnasta aidosti asiakaslähtöiseksi.

Digioppimme:

”Kokeilu, joka aloitettiin puhtaasti tekniseltä pohjalta, tuotti työyhteisöihin rikkautta, yhdisti voimavaroja ja vahvisti yhdessä tekemistä. Yhteiset tapaamiset, tutustumiset ja Skype-kokoukset yhdistivät kirjastojen henkilöstöä, tultiin tutuiksi ja kynnys kysyä kollegalta asioita, jotka tuntuivat itsestä vaikeilta, madaltui ja näin muodostui tiivis työyhteisö Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakon sisälle, joka sekin on hyvin kollegiaalinen kimppa.”

Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailuun ilmoittautui yhteensä 30 tiimiä. Kilpailussa haettiin erityisesti kansalaisten arkea helpottavia digihankkeita, -projekteja ja -kokeiluja. Kilpailun kannalta tärkeäksi nähtiin myös se, että digitalisaatiotekoon osallistui henkilöitä useammasta organisaatiosta. Lisäksi kilpailussa arvostettiin sitä, että mukaan ilmoitetun digiteon lopputuloksia voidaan hyödyntää myös muissa organisaatioissa.

Päivitetty: 5.2.2020