Ajokortin uusiminen onnistuu täysin sähköisesti

Kokonaan uudistettu ajokortin uudistamisprosessi oli ehdolla digitalisaation Suunnannäyttäjäksi vuonna 2018.

Suomessa on 3,7 miljoonaa ajokorttia, joiden uusiminen koskettaa henkilöitä joilla on kuorma-auton tai linj-auton kuljettamiseen oikeuttava ajokortti sekä iän perusteella henkilöauton kuljettajia. Kaikkia ajokortin haltijoita uudistaminen koskettaa viimeistään vuoden 2033 alussa.

Ajokortteihin liittyvien palveluiden digitalisoiminen on edennyt pala kerrallaan siitä lähtien kun ajokorttien myöntäminen siirtyi Trafille vuonna 2016 ja jatkuu vuoden 2018 loppuun asti. Ajokortin uudistamisen prosessi suunniteltiin kokonaan uusiksi, eikä sähköistä palvelua lähdetty rakentamaan vanhan päälle. Monien organisaatioiden tietojärjestelmiä hyödyntävän palvelun kehittäminen eri viranomaisten tuottamien tietojen ja ICT-palvelujen välillä on vaativaa, mutta pitkäjänteinen ja määrätietoien työ on tuottanut myönteistä palautetta.

Ensimmäisenä kehitystyössä uudistettiin alle 45-vuotiaiden henkilöiden ajokortin uudistamishakemus, ja nyt ajokortin uudistaminen etenee täysin sähköisesti hakemuksesta kortin painamiseen vain muutaman arkipäivän kuluessa. Kehitystyön jatkuessa myös lääkärintodistusta ajokortin uusimiseksi tarvitsevat voivat tehdä uudistamishakemuksen kokonaan sähköisesti. Ajokortin uusimisen tarpeesta lähtee myös tekstiviesti tai Suomi.fi-viesteihin ilmoitus ajokortin haltijalle.

Vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-kilpailuun ilmoittautui yhteensä 30 tiimiä. Kilpailussa haettiin erityisesti kansalaisten arkea helpottavia digihankkeita, -projekteja ja -kokeiluja. Kilpailun kannalta tärkeäksi nähtiin myös se, että digitalisaatiotekoon osallistui henkilöitä useammasta organisaatiosta. Lisäksi kilpailussa arvostettiin sitä, että mukaan ilmoitetun digiteon lopputuloksia voidaan hyödyntää myös muissa organisaatioissa.

Päivitetty: 5.2.2020