Pirkanmaan etätuki

Pirkanmaan digituki-hanke kerää tälle sivulle tietoja alueellaan tarjottavasta digituesta, jota annetaan etätukena.

Lisätietoja alueellisesta koordinaatiosta:
projektipäällikkö Markus Lappi, Pirkanmaan liitto, puh. 044 712 3898, markus.lappi@pirkanmaa.fi

 Digi haltuun! -etäopastus

Kohderyhmä: vammaiset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ja pitkäaikaissairaat asumispalveluiden piirissä olevat henkilöt.
Etätuen muodot: Jokin laite ja Zoom-alusta. Kysy tukea itsellesi lähettämällä sähköpostia: digihaltuun@aspa.fi.
Sivustolta www.aspa.fi/digihaltuun löydät myös yhteystiedot hankkeen työntekijöihin ja ohjeet etätukeen osallistumisesta sekä vinkkivideot Zoomin asennukseen laitteellesi.

Digiosaamista kaikille -etäohjaus

Kohderyhmä: Kaikki
Tukea: Hankkeen keskeytyneet ohjaustuokiot nyt verkossa. Osallistuminen on helppoa, eikä ohjelmien lataamista tai muuta osaamista tarvita. Videolinkin voi avata suoraan sähköpostista ja apua voi pyytää puhelinsoitolla.
Etätuen muodot: Opetusvideo YouTubeen kerran viikossa (ohjelman mukaisesti)
Yksilöllinen ohjaus: WhatsApp, viestit, videopuhelut, sähköposti) ryhmien aikataulujen mukaan. Kokeillaan myös livestriimausta ja muita mahdollisuuksia.
Linkki: Katso tarkemmin https://www.ahjola.fi/opiskelu-ja-harrastukset/kansalaisopiston-kurssit/hankkeet-ja-yhteistyotahot/

Iltatuvan etädigiopastus

Kohderyhmä: Ikäihmisille
Tukea: Iltatupa-toiminnan vakiintunut viikoittainen digiopastus etäopastuksena. Opastusta arkipäivän digipulmien ratkomiseen: laitteet, sovellukset, viestintä, videoiden katsominen, yms.
Etätuen muodot: puhelimitse, käytössä myös Whatsapp-sovellus
Tukea tarjolla: Keskiviikkoisin klo 11 – 13 puh. 050 476 0305.
Mahdollisuuksien mukaan voidaan käyttää myös Whatsapp-sovelluksen videopuhelumahdollisuuksia.
Linkki: https://www.teory.fi/iltatupa
Facebook: Iltatupa-toiminta, Amurin Teon Tupa ry
Tulossa myös digiopastusvideoita verkkosivuille ja Facebookiin.

Kelan etädigituki

Kohderyhmä: Kelan digituki on tarkoitettu jokaiselle asiakkaalle, joka sitä toivoo ja voisi siitä hyötyä. Puhelimitse annettava digituki edellyttää, että asiakkaalla on käytössään laite, jolla hän pääsee nettiin. Apua saa, vaikka ei olisi aiemmin asioinut verkossa. Puhelimessa tarjottavaa digitukea on esimerkiksi neuvonta liitteen lisäämiseksi sähköiseen hakemukseen ilman skanneria, puhelimen avulla.

Etätyön muodot: Kelan digituen painopiste on tällä hetkellä etänä tarjottavassa digituessa. Normaalitilanteessa digitukea on tarjolla myös palvelupisteissä, mutta koronatilanteen takia tuki on käytännön syistä pääosin puhelimitse annettavaa digitukea. Lisäksi asioinnin apuna toimii www.kela.fi- sivun Korona-chattirobotti, jolta asiakkaat voivat kysyä koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin ja palveluun.

Vinkkejä Kelan sähköiseen asiointiin

Asioi verkossa

OmaKanta verkkokoulu

https://www.kela.fi/korona

Seuraa Kelaa sosiaalisessa mediassa

https://www.facebook.com/kelakerttu

https://twitter.com/KelaFpa

https://www.instagram.com/kela_fpa/

https://www.youtube.com/user/Kelakanava

Me Itse ry:n live-lähetykset Facebookissa

Kohderyhmä: Sopii sellaisille, joilla on pääsy Facebookiin sekä tunnukset. Livelähetys toimii vertaistuen paikkana erityistä tukea tarvitseville henkilöille
Tukea: Osallistujat saavat jutella asioista ja käytännön vinkkejä muilta osallistujilta erilaiseen tekemiseen liittyen.
Etätuen muodot: tabletti, tietokone, älypuhelin ja riittävän nopea nettiyhteys sekä hyvää kuvaa lähettävä laite. Vertaisohjaajan perehdyttäminen etukäteen sekä tilanteiden käsittely myös jälkikäteen, työnohjaus.

Mukanetin etätuki

Kohderyhmä: Ikäihmiset
Tukea: Tietotekniikkakysymyksissä
Etätuen muodot: Puhelimitse, WhatsAppissa ääni- tai videopuheluna
Tukea on tarjolla:
ma – pe klo 10:00 – 14:00 puhelimitse soittamalla puh. 03 222 5798 tai puh. 046 616 0672
ma – pe klo 10:00 – 14:00 myös WhatsAppissa ääni- tai videopuheluna puh. 050 323 3190 tai puh. 046 616 0672
Jos emme pysty heti vastaamaan, soitamme sinulle takaisin.
Linkki: Voit jättää yhteydenottopyynnön Mukanetin nettisivujen kautta
http://www.mukanetti.net/jasenasiat/palaute/

Naapurilähiö: Etädigitukea naapuriapuna (Tampere)

Kohderyhmä: Länsi-Tampereen asukkaat
Tukea: Naapurilähiö-hanke tarjoaa etädigitukea ja palveluohjausta kaikenlaisissa digituen asioissa Länsi-Tampereen alueella. Digitukea antavat hanketyöntekijä ja vapaaehtoiset naapuriauttajat.
Etätuen muodot: puhelin, tietokone
Avunpyynnöt: puh. 045 236 0271 tai sähköpostilla anniriikka.naapurilahio@gmail.com

PiDiKe-verkoston avunpyyntösähköposti

Digituen tarvitsijalle: PiDiKe-verkoston keskitetty avunpyyntösähköposti auttaa löytämään ratkaisuja digiongelmiin ja löytämään ongelmaasi sopivimman palvelun.
Digituen antajalle: Saat tätä kautta yhteyden digitukiverkostoon ja voit liittyä mukaan.
Etätuen muodot: Mikä tahansa laite, jolla voi lähettää sähköpostia
Tukea on tarjolla: Pirkanmaan digitukiverkostoon saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen digituki@pirkanmaa.fi

Pirkanmaan TE-toimiston digituki

Kohderyhmä: Pirkanmaan TE-toimiston digituki on tarkoitettu kaikille ja kaikenikäisille asiakkaillemme sekä asiakkaiksi aikoville, jotka tarvitsevat työtä, koulutusta tai työnhaun tukipalveluita.
Tukea: Asiakkaat saavat tietoa, neuvontaa ja ohjausta kaikkiin TE-palveluihin sekä tukea verkkopalveluidemme käyttöön. 
Etätuen muodot: puhelin, chat, sähköposti ja erilaiset etäyhteydet.
Tukea on tarjolla: TE-palveluiden puhelinpalvelut henkilöasiakkaalle sekä työnantaja- yritysasiakkaalle, koulutusneuvonta, uraohjaus, työttömyysturvaneuvonta palvelevat puhelimitse arkisin. Henkilöasiakkaan puhelinpalvelut ovat käytettävissä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. TE-puhelinpalveluiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/puhelinpalvelut/index.html. Chat palvelee arkisin Oma asiointi -palveluun kirjautumalla osoitteessa https://www.te-palvelut.fi/te/fi/index.html. Työnhaun ohjaajat antavat digitukea arkisin käyntiasioinnin yhteydessä Tampereella, puhelimitse ja etänä. Lisätiedot ohjaukseen osoitteesta https://toimistot.te-palvelut.fi/pirkanmaa/tyonhaunvalmennukset. Pirkanmaan TE-palveluiden yhteystiedot osoitteessa http://toimistot.te-palvelut.fi/pirkanmaa.
Lisätietoja: Työnhaun ohjausta on mahdollista saada myös yksilöohjauksena aikavarauksella https://toimistot.te-palvelut.fi/pirkanmaa/tyonhaunvalmennukset.

Puhelinkaveritoiminta (Tampere: Hervanta)

Kohderyhmä: Yli 65-vuotias hervantalainen, kaipaatko juttuseuraa tai tunnetko olosi yksinäiseksi poikkeusolojen takia? Verkon puhelinkaveri voisi auttaa juuri sinua.
Tukea: Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:n Verkko-yksikkö vastaa koronahaasteeseen uudella puhelinkaveritoiminnalla, kun yksikön normaali, kasvokkainen toiminta, kuten avunvälityskeikat, harrastusryhmät ja jokaviikkoinen tiistaikahvila ovat tauolla. Nyt vapaaehtoinen kohtaa asiakkaan etätuessa.
Etätuen muodot: Puhelimitse: tavallinen puhelin ja puhelinliittymä
Tukea on tarjolla: Sekä puhelinkaveria tarvitsevat että ne, jotka haluavat antaa apua muille, voivat ilmoittautua Verkkoon numeroon 03 317 0826.
Lisätietoja: Jos olet hyvä kuuntelija ja haluaisit antaa vastavuoroisen kohtaamisen kokemuksen hervantalaiselle, yksinäiselle ikäihmiselle, voisit olla sopiva puhelinkaveri. Kaikki uudet vapaaehtoiset perehdytetään hommaan henkilökohtaisesti Verkon toimistolla Hervannassa turvavälit huomioiden. Puhelinkaveritoimintaa rahoittaa Tampereen kaupunki. Vapaaehtoiset saavat käyttöönsä puhelimet ja prepaid-liittymät, jolloin heille ei tule toiminnasta kuluja. Hankkeen työntekijä järjestää jokaiselle puhelinkaverille oman asiakkaan, jolle tämä soittaa säännöllisesti. Työntekijä huolehtii vapaaehtoisten jaksamisesta ja antaa tukea ja neuvoja matalalla kynnyksellä. Poikkeusolojen jälkeen Verkko tarjoaa puhelinkavereille ja asiakkaille mahdollisuuden tavata toisensa. Lisäksi yksikkö järjestää vapaaehtoisille loppujuhlan.

Suomen Kuurosokeat ry:n etätuki

Kohderyhmä: Kuulo-näkövammaisille etätukea tietokoneongelmiin.
Tukea: Yksilöllistä etäkoulutusta tietokoneen käytön harjoitteluun voidaan tehdä TeamViewer ohjelman avulla. Kouluttaja näkee oppilaan tietokoneen ja voi opastaa esim. puhelimella.
Etätuen muodot: Puhelimitse ja TeamViewer-ohjelmalla. Oppilas voi käyttää omaa tietokonetta ja omia apuvälineohjelmiaan.
Tukea on tarjolla: puh. 044 747 4440 / sähköpostilla: helpdesk@kuurosokeat.fi
Linkki: https://kuurosokeat.fi/palvelut/ict-palvelut/ict-tukipalvelut/
Tukipalveluita saadakseen on oltava jonkinasteinen kuulo ja näkövamma ja on ilmoitettava henkilötiedot asiakasrekisteriohjelmaan
(Asiakkaan henkilötiedot: henkilötunnus, nimi, yhteystiedot, kotikunta, omainen, edunvalvoja).
https://kuurosokeat.fi/suomen-kuurosokeat-ry/rekisteriselosteet/

Tietotorien etätuki

Tukea: Tampereen kaupunginkirjaston tietotorien henkilökunta opastaa digiasioissa myös kirjastojen ollessa suljettuna. Ajanvarauslomakkeen avulla asiakas voi pyytää apua ja opastusta puhelimen, tabletin tai tietokoneen käyttöön. Opastusaiheena voi olla esimerkiksi laitteen asetukset ja peruskäyttö, netin käyttö tai nettipalvelut.
Etätuen muodot: Opastusta annetaan puhelimitse, sähköpostilla ja tarvittaessa erilaisten videopuhelusovellusten avulla. Windows 10 -käyttäjiä voidaan opastaa myös käyttöjärjestelmään sisäänrakennetun Pikaopastus-ohjelman avulla, jolloin opastaja saa etäyhteyden asiakkaan tietokoneeseen.
Tukea on tarjolla: Opastuksia järjestetään arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Tarvittaessa Tietotorit tavoittaa myös puhelimitse ja sähköpostilla arkisin klo 8-16.

Hervannan tietotori
tietotori.hervanta@tampere.fi , puh. 040 800 7805

Lielahden tietotori
tietotori.lielahti@tampere.fi, puh. 040 553 4043

Sampolan tietotori
tietotori.sampola@tampere.fi, puh. 040 800 7816

Linkit: Ajanvarauslomake: https://tinyurl.com/tietotorienopastukset

Video-opastus: https://youtu.be/Rb226BWgYA0

Opastuksissa noudatetaan digituen eettistä ohjeistusta. Tutustuhan siihen ennen opastusta: https://dvv.fi/documents/2252790/10411362/VRK_Digituki_eettinen_ohjeisto_A4_FIN_digi.pdf/1a336fb1-17a3-3760-a2ce-95ba18398eba/VRK_Digituki_eettinen_ohjeisto_A4_FIN_digi.pdf

Tukialus-hankkeen etätuki (Tampere)

Kohderyhmä: Henkilöille, joilla on tarve asioida esimerkiksi Kelan tai sosiaalitoimen palveluissa, ja jotka kohtaavat haasteita tai eivät ole aikaisemmin käyttäneet sähköisiä palveluita itsenäisesti. Suunnattu mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiville täysi-ikäisille ja/tai asunnottomille. Palvelu on anonyymi.
Tukea: Esimerkiksi Kelan ja sosiaalitoimen verkkoasiointiin
Etätuen muodot: Puhelimitse (tavalliset puhelut ja viestit), Facebook, WhatsApp
Tukea on tarjolla: Meidät tavoittaa arkisin klo 10 – 18. 
Facebook: Jemina Tukialus ja Tanja Tukialus (molemmat profiilit ovat julkisia)
Whatsapp/puhelut: Jemina puh. 050 502 2341, Tanja puh. 050 563 1990

Verkosta virtaa (valtakunnallinen)

Tukea: Verkosta virtaa -toiminta auttaa ehkäisemään ikääntyneiden syrjäytymistä yhteiskunnasta. Yli 65-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät aikaisemmin ole käyttäneet tietokoneita, opastetaan tietokoneiden, tietoverkon ja sähköisten palvelujen käytössä. Opastajana toimii koulutettu vertaisopastaja, joka tekee opastuksen vapaaehtoistyönä.
Tukea on tarjolla: Jos haluat varata ajan etäopastukseen puhelimitse, ota yhteyttä Verkosta virtaa -järjestösuunnittelija Juha Viitaseen, 050 408 3376 arkisin klo 10-14 välillä. Alla olevasta linkistä näet etäopastusta antavat opastajamme. Voit ottaa heihin yhteyttä sähköpostilla ja sopia ajan opastukselle. Omalla asuinpaikkakunnallasi ei ole väliä, voit ottaa yhteyttä kehen opastajaan tahansa.
Linkki: https://www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat/

Vesilahden Digikahvilan etätuki

Kohderyhmä: Senioreille tukea ja tapaamisia
Tukea on tarjolla: ma, ti ja to klo 12 – 14 puh. 045 7877 2607 tai sähköpostilla riitta.digikahvila@gmail.com
Käytämme myös virtuaaliympäristöä tapaamisiin. Ohjeet ja opastus, ota yhteyttä.

Ylöjärven kirjaston digituki

Etätuen muoto: Puhelimitse
Tukea tarjolla: ma – pe klo 8 – 15 puhelimitse. Käytettävissä on myös lomake, jonka avulla voidaan täsmentää tilannetta. Asiakkaille on annettavissa digituen eettiset säännöt.
Linkki: https://www.ylojarvi.fi/kirjasto/

Päivitetty: 28.10.2020