Etänä annettava digituki

Digitukea voi antaa ja saada myös etänä. Etätuen muotoja ovat esimerkiksi chat-, puhelin- ja videotuki. Tältä sivulta löydät tietoa etänä annettavasta digituesta ja etätuen järjestäjien yhteystietoja.

Toisinaan digituen antaminen kasvokkain ei välttämättä onnistu. Etätuki voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun välimatkat ovat pitkiä, tartuntavaaran takia lähikontakteja suositellaan välttämään tai avuntarvitsija ei syystä tai toisesta voi poistua kotoaan.

Etätukea voi tarjota paikallisesti tai valtakunnallisesti ja palvelua voi kohdistaa myös kohderyhmäkohtaisesti. Etänä annettavan digituen muotoja kehitetään maakuntien digitukihankkeissa ja hyviä käytänteitä jaetaan täällä Suomidigissä.

Digitaitojen merkitys korostuu epidemia-aikana

Digitaaliset palvelut ja puhelinasiointi ovat juuri nyt tärkeässä roolissa yhteiskunnan toiminnan kannalta. Samalla korostuu tietysti myös digitaitojen tärkeys ja tuen tarve. Kannustamme teitä kaikkia keksimään keinoja antaa digitukea etänä eli esimerkiksi puhelimitse.

Etätuki koko maassa

Tästä löydät valtakunnallisesti etänä digitukea tarjoavien toimijoiden yhteystietoja. Sivuja päivitetään tarpeen mukaan ja voit myös ehdottaa sisältöä sivun alareunassa olevan linkin kautta.

Julkisen sektorin tarjoama asioinnin etätuki

Yhdistysten ja hankkeiden tarjoama etätuki

  • Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa etäopastusta asuinpaikasta riippumatta.
  • Maksutonta digineuvontaa puhelimitse Digineuvonta Apuomenan toimesta. Neuvonta-ajat ja puhelinnumerot löytyy Apuomenan FB-sivulta.
  • MargIT-verkosto neuvoo ja auttaa digiaisoissa yhteiskunnan laidalla olevia henkilöitä. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä myös järjestöt, joiden toiminta liittyy kohderyhmien auttamiseen. en kanssa elävät ja sekä rikostaustaiset henkilöt.
  • Netari.fi on digitaalinen nuorisotalo, josta löytyy tietoa nuorille sekä chat-palvelu.
  • Kuurojen liiton digiohjaajat antavat henkilökohtaista neuvontaa ja opastusta älylaitteiden käytössä ja verkkoasioinnissa suomalaisella viittomakielellä ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Digitukea voi tilata suoraan ohjaajilta lomakkeella Kuurojen liiton verkkosivuilta.

Yritysten tarjoama etätuki

  • Maksutonta puhelintukea verkkokauppojen käyttöön. Palvelu koskee vain www.hakusi.fi/suosittelee -osoitteesta löytyviä verkkokauppoja. Listalta löytyy apteekki, ruokakauppa, vaatekauppa, lemmikkitarvikekauppa.
  • Fiksari tarjoaa maksullista digitukea puhelimitse sekä etäyhteyden välityksellä.
  • Maksullista digitukea puhelimitse Elisa Omaguru -palvelusta.

Etänä annettavan tuen lisäksi digiasiointia voi myös harjoitella itsenäisesti esimerkiksi Tuki sähköiseen asiointiin -sivulle kerättyjen ohjeiden ja Ylen Digitreenien avulla.

Etädigituki maakunnittain

Maakuntien digituki-hankkeet päivittävät sivuja, joille kerätään alueellisia etätukipalveluiden yhteystietoja.

Etelä-Karjala
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Kainuu
Keski-Pohjanmaa
Kymenlaakso
Lappi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Pohjois-Karjala
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi


Puuttuuko sivulta jotain olennaista tietoa? Ole hyvä, ja kerro se meille!

Päivitetty: 20.1.2021