Digitukija-osaamismerkki

Kuva: Adobe Stock
Digituen antajat istuvat pöydän ääressä ja kehittävät taitojaan
Tältä sivulta löydät tietoa Digitukija-osaamismerkistä, jonka avulla digitukijat voivat tunnistaa oman digituessa tarvittavan osaamisensa. Osaamismerkkiä kehitetään yhdessä digituen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada osaamismerkki syksyllä 2021 kaikkien digitukijoiden käyttöön.

Digitukija tarvitsee monenlaista osaamista. Usein osaamista on kertynyt opintojen tai työkokemuksen lisäksi myös harrastuksissa, vapaaehtoistehtävissä tai muissa yhteyksissä. Aina osaamisesta ei ole todistusta eikä sitä ole helppo kuvailla. Digitukija-osaamismerkki tarjoaa tukea oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen.  

Digitukija voi arvioida verkossa suoritettavien tehtävien avulla omaa osaamistaan digitaitojen, ohjaustaitojen ja digituen eettisen ohjeistuksen osalta ja halutessaan hakea osaamisensa todisteeksi osaamismerkin. 

Osaamismerkki on maksuton ja se on jokaisen digitukijan haettavissa. Lisää tietoa digituen osaamismerkeistä löytyy toukokuussa 2021 järjestetyn webinaarin tallenteesta. 

Digituen eettinen ohjeistus on koottu yhteen digituen järjestäjien toiveesta ja tarpeesta. Ohjeistus esittelee digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet. Ohjeistuksen tavoitteena on edistää turvallista ja laadukasta digitukea, joka toteutetaan molempien osapuolten yhteisymmärryksessä.

Tutustu digituen eettiseen ohjeistukseen ja hae osaamismerkkiä tästä

Här hittar du Etiska anvisningar för det digitala stödet. Digistödjare - Etiska anvisningar kompetensmärket - ansök här. 

Get your Digital supporter - Ethical instructing badge here

Digituessa tarvittavien ohjaustaitojen hallitsemisen voi todentaa Digituki-Ohjaustaidot-osaamismerkin avulla. Ohjaustaidot-osaamismerkki myönnetään joko erillisen hakemuksen perusteella tai digitukijoille suunnatun Taitoja tuen antajalle -koulutuksen suorittaneelle. 

Osaamismerkkiä voit hakea täältä

Digituki - Taitoja tuen antajalle -koulutus löytyy täältä

Get your Digital support - guidance skills badge here.

Digitalt stöd - handledningfärdigheter kompetensmärket - ansök här. 

Digituessa tarvittavien digitaitojen hallitsemisen voi todentaa Digituki-Digitaidot-osaamismerkin avulla. Digitaidot-osaamismerkki myönnetään digitukijoille, jotka ovat suorittaneet digitaitojen Perusosaajan osaamismerkin. Merkki sisältää kuusi digitaitoja kartoittavaa osa-aluetta. Digitaitojen osaamismerkit on tuotettu Osuvat taidot -hankkeessa. 

Laitteiden valinta ja käyttö 

Sovellusten käyttö ja hallinta 

Tiedonhaku ja arviointi 

Turvallinen toiminta 

Vastuullinen toiminta 

Viestintä ja asiointi  

Päivitetty: 8.9.2021