Digituen antaminen

Digituki — taitoja tuen antajalle -verkkokurssi
Tässä koulutuksessa saat vinkkejä ihmisten kohtaamiseen, ohjaamiseen, verkostoitumiseen ja omien taitojen kehittämiseen. Olitpa sitten konkari tai aloittelija – tämä koulutus on juuri sinulle!
Digituen eettinen ohjeistus
Digituen eettinen ohjeistus on koottu yhteen digituen järjestäjien toiveesta ja tarpeesta. Ohjeistus esittelee digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet. Ohjeistuksen tavoitteena on edistää turvallista ja laadukasta digitukea, joka toteutetaan molempien osapuolten yhteisymmärryksessä.
Tutustu tästä digituen eettiseen ohjeistukseen.
Digitaalinen työote, digituki ja saavutettavuus -koulutus
Kolmen koulutuskerran kokonaisuus käsittelee digituen eettistä ohjeistusta, digitaalista työotetta, digiopastuksessa huomioon otettavia asioita, kun ohjattavana on ikäihminen, kuulovammainen, erityistä tukea tarvitseva asiakas tai kun ohjaus toteutetaan etänä.
Digitaalinen työote kuuluu sosiaali- ja terveysalan työhön. Digitaaliset palvelut kuitenkin herättävät eettisiä kysymyksiä, jotka näkyvät työn arjessa. Tässä osiossa käymme läpi digituen eettisen ohjeistuksen sekä mitä sosiaalialan ammattilaisena tulee osata ottaa huomioon. Käsittelemme erilaisia ratkaisuja digitaalisen työotteen hyödyntämisessä: Digituen eettinen ohjeistus ja digitaalinen työote
Digituen asiakaskunta on moninainen. Kuulovammat sekä erilaiset kognitiiviset rajoitteet ovat yleisiä ja lisääntyvät väestön ikääntyessä entisestään. Digitaalisen työotteen lisääntyessä meidän tulee osata huomioida näiden rajoitusten vaikutukset. Esityksessä käydään läpi, mitä voimme huomioida ohjaustilanteessa. Pohdimme käytännön digiohjaustilanteen kautta digiohjaamista ja miten voimme huomioida toimintarajoitteet käytännössä: Erityistarpeet digituessa: iän tuomat muutokset ja saavutettava digituki
Etänä annettava tuki ja ohjaus: mitä se vaatii ja miten etänä ilmeneviä haasteita pulmia voi ratkoa? Keskitymme ohjauskerralla huomioimaan erityisesti näön, kuulon ja kognitiivisten toimintojen rajoitteet. Opimme ratkomaan etänä ilmeneviä haasteita käytännön harjoituksen kautta: Etäohjaaminen ja erityisen tuen tarve
SAKKE-työkalu digikurssien saavutettavuuden kehittämiseen
Digi haltuun-hankkeen kehittämän SAKKE-työkalun avulla voi kehittää julkisista, kaikille avoimista digikursseista yhdenvertaisempia ja saavutettavampia.
Tutustu tästä SAKKE-työkaluun.
Digiopastus asiakaspalveluna
Yleisten kirjastojen neuvoston ohje kirjastojen työntekijöille asiakkaiden kohtaamisesta, digiavun tarjoamisesta ja tuen rajoista.
Klikkaamalla tästä siirryt Digiopastus asiakaspalveluna (pdf) -ohjeeseen
Tietoa ja tukea digitaitojen oppimisen, digiopastuksen ja etätapaamisten järjestämisen tueksi
Kuuloliiton Digitaidot-projekti on koonnut materiaalia digitaitojen oppimisen, digiopastuksen ja etätapaamisten järjestämisen tueksi.
Digisanastot
- Tampereen kaupungin Digipore-hankkeen kokoama digisanasto selittää erilaisia digiaikaan liittyviä käsitteitä. Tästä pääset Digipore- hankkeen sanastoon
- Yle Oppimisen Digireenien sanastosta löytyy selkeät selitykset digitaalisen maailman termeille. Tästä pääset Digitreenien sanastoon.
Digitreenien peruskurssi -taitoja uteliaille
Digitreenit-kurssilla voi opetella arkea helpottavia digitaitoja omaan tahtiin. Riittää kun sinulla on intoa uusien asioiden opetteluun – muita vaatimuksia ei ole!
Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan Digitreenien peruskurssiin!
Seniorin digitaidot
Mitä seniorin on hyvä tietää digiasioista tullakseen auttavasti toimeen arjen asioinnissa? ENTER ry koonnut tarkistuslistoja, joiden avulla seniori voi arvioida omaa digiosaamistaan. Digitukija voi kehittää aineistoilla omaa osaamistaan sekä tarjota niitä myös asiakkaidensa oppimisen tueksi.
Klikkaamalla tästä siirryt Seniorien digitaidot -koosteeseen
Puuttuuko sivulta jotain olennaista tietoa? Ole hyvä, ja kerro se meille!