Digitaalisten sisältöjen luominen ja tekijänoikeudet

Tälle sivulle on koottu digitaalisten sisältöjen luomiseen, tekijänoikeuksiin sekä nettisivujen ja blogien tekoa koskevaa materiaalia. Sivulta löytyy tietoa millaista materiaalia voit vapaasti julkaista internetissä sekä mitä tarkoitetaan tekijänoikeuksilla.

Valokuvaus ja videointi

Yle Oppivan Digitreenit –sivusto tarjoaa kootusti ohjeita kuvista ja videoista, aiheina mm. valokuvaus ja kuvien muokkaus. 
Mukana on mm. seuraavat artikkelit:
Digitreenit: Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia
Digitreenit: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

Googlen työkalujen käyttö

Opi käyttämään googlen työkaluja monipuolisesti. Opastettu koulutus on suunnattu eri osaamistasolla oleville kouluttajille.

Blogin luominen

Näin luot blogin blogger-ympäristössä ja näin käytät WordPress-ympäristöä (eng). Suomenkielisiä ohjeita blogin luomiseen WordPressillä käyttöön löydät täältä

 

Tekijänoikeudet 

Tekijänoikeus on tekijän lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa. Internetistä löytyvää materiaalia on helppo kopioida ja jakaa eteenpäin. Siksi tekijänoikeuksiin kannattaa perehtyä. 

  • Kopiraittila on Kopioston tuottama pelillinen materiaali tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen. Tekijänoikeuden ABC -oppaasta löydät perustiedot tekijänoikeudesta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. 
  • Eläkeliiton Netikäs 4. Tekijänoikeudet -materiaaliin (8 sivua, pdf) on koottu erityisesti ikäihmisille suunnattuja ohjeita tekijänoikeuksista. 

Puuttuuko sivulta jotain olennaista tietoa? Ole hyvä, ja kerro se meille!

Päivitetty: 9.6.2021