Digitaalinen turvallisuus

Tälle sivulle on koottu materiaaleja turvallisuusohjelmistojen ja salasanojen turvalliseen käyttöön, verkkohuijausten havaitsemiseen sekä oman digitaalisen jalanjäljen seuraamiseen liittyen.

Mikäli internetin käyttö tuntuu vieraalta ja pelottavalta, kannattaa ensin katsoa asiantuntijoiden vinkkejä pelon voittamiseen: Uskaltaako sinne nettiin mennä?

Ohjeita ja oppaita tietoturvasta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on koonnut ohjeita ja oppaita tietoturvasta. Heidän sivuiltaan löytyvät mm. seuraavat oppaat: 
Näin suojaudut nettihuijaukselta 
Netiketti – verkossa liikkujan työkalupakki 

Lapsiperheiden ja heidän kanssaan työskentelevien kannattaa tutustua seuraaviin:
Turvallisesti netissä, lasten opas (64 sivua, pdf) sekä ohjeita lasten vanhemmille (9 sivua, pdf)

Eläkeliitto on julkaissut ikääntyneille suunnattua materiaalia: Netikäs 3. Tietoturva (8 sivua, pdf)

Helsingin yliopiston kokoamaan tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvästä materiaalista löytyy vinkkejä kuinka omaan tietoturvaan voi vaikuttaa sekä mitä tietosuojaan liittyviä, henkilötietolain takaamia perusoikeuksia jokaisen on hyvä tuntea.

Verkkohuijaukset

Verkkohuijauksilla tarkoitetaan internetin ja sähköpostin välityksellä tehtäviä huijauksia. Huijauksilla tavoitellaan henkilötietoja, rahaa tai tili- ja luottokorttitietoja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyy ohjeita huijausten välttämiseksi. 

Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke keskittyy digihuijausten ennaltaehkäisyyn ja huijausten uhrien tukemiseen. Huijausinfo.fi -sivusto pitää sisällään tietoa digihuijauksista sekä yhteystiedot neuvontapalveluihin, jotka auttavat digihuijauksen uhreja. Sivuilta löytyy myös aihetta käsitteleviä tulevia koulutuksia ja tapahtumia.

Arjen tietosuoja

Arjentietosuoja.fi on laadittu edistämään ja kehittämään julkisen hallinnon henkilöstön tietosuojan ja tietoturvallisuuden osaamista. Tältä sivulta löydät mm. tietosuojakoulutusvideot ja nettitestin.

 

Digital SkillUp courses

Digital SkillUp is a starting point to learn more about emerging technologies and benefit from them in daily life and work, now and in the future. 

Digitaalinen jalanjälki

Sitran sivuilta löytyy vinkkejä yksityisyyden suojaamiseen digitaalisessa ympäristössä. Voit myös tehdä digiprofiilitestin ja tarkastella millainen digityyppi olet. Lue lisää!


Puuttuuko sivulta jotain olennaista tietoa? Ole hyvä, ja kerro se meille!

Päivitetty: 9.6.2021