Verkkovideoiden tekstitys - lossi ymmärryksen rannalle

Sami Virtanen
18.5.2020 - 12:56
Kuva: Akira Hojo

Muutama kesä sitten kävin Turun saaristossa ison saaristotien eteläpuolella Korppoossa. Paikkaan pääsi vain välillä vesireitin ylittävillä yhteyslautoilla, losseilla ja siltaa pitkin, kun taas pääsaaret ovat yhteydessä mantereelle varmistaen työ- ja vapaa-aikamatkat.

Näin poikkeustilanteeen aikana moni lomalainen miettii kotimaan matkailun reittivaihtoehtoja. Sijainnista riippuen jokainen voi valita sopivimman liikkumistavan kohteeseensa ja liikkumisen vapaus mahdollistetaan monille eritaustaisille kansalaisille sujuvilla liikenneyhteyksillä ja -välineillä.

Pohtiessani Turun saariston vesireittiylityksiä mieleeni tuli verkkovideoiden tekstityksen tärkeys; mahdollisuus päästä käsiksi videon sisältöön sen ymmärtämisen varmistavassa muodossa. Tekstittämiseen on tällä hetkellä joustavat tekniset ratkaisut jo olemassa ja sen myötä kansalaiset saavat mahdollisuuden valita onko tämä sisältö heille oleellinen vai ei. Oikeus viestin sisältöön ja sananvapauteen mahdollistetaan monille eritaustaisille kansalaisille eri viestintämuodoilla, kuten esimerkiksi verkkovideoiden tekstityksillä.

Vesireittiylitykset losseineen, yhteysaluksineen ja siltoineen vahvistavat omalla tavallaan meille suotua liikkumisen vapautta. Verkkovideoiden tekstittäminen taas vahvistaa meidän mahdollisuuksiamme ja oikeuksiamme saada tietoa, muodostaa oma mielipiteemme ja pitää itsemme ajan tasalla arjen merkityksellisistä asioista. Verkkovideoiden tekstityksen epääminen on verrattavissa siihen, jos liikkumisen vapaus evättäisiin.

Verkkovideoiden tekstittäminen hyödyntää kuulovammaisia henkilöitä, mutta se mahdollistaa videon seuraamisen myös vaikkapa jos kuulokkeet ovat jääneet kotiin tai jos haluaa seurata sisältöä ilman ääntä. Verkkovideoiden tekstittäminen on osa viestinnän perusoikeuksien konkreettista toteutumista. 

Kannustan digitaalisten palvelujen ylläpitäjiä rakentamaan yhdessä digipalvelujen omia ”losseja, yhteysaluksia ja siltoja”!

Sananvapaus ja liikkumisen vapaus ovat nykyään itsestäänselvyyksiä - vai ovatko?

Sananvapaus

Suomessa tärkein viestinnällisiä oikeuksia määrittävä säädös on Suomen perustuslaki. Mm. 12. pykälässä todetaan:

”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”

Kirjoittaja
S
Sami Virtanen
saavutettavuuden erityisasiantuntija, Kuuloliitto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja