Oppimisen pitää virrata välillämme kuin vesi

Petteri Kallio
22.3.2018 - 07:00
Koulutusta vastaavaa työtä on todella vaikea, ellei mahdotonta löytää. Formaalin koulutuksen varaan jättäminen on mielestäni vaarallista. Taidot, jotka opimme tänään ovat auttamattomasti vanhoja jo muutaman vuoden kuluttua. Siksi jatkuvasta oppimisesta on tultava osa työtä. Työ puolestaan on oppimista mitä suurimmissa määrin. Suuri filosofi Aristoteleskin on sanonut: ”Asiat, jotka on opittava tekemään, opitaan vain tekemällä niitä.”

Monessa organisaatiossa osaaminen on hyvin polarisoitunutta. Toisilla on aikaa ja rahaa käydä koulutuksissa, seminaareissa ja kursseilla. Toisilla, varsinkin suorittavassa työssä olevilla, koulutuksesta on tullut harvinaista herkkua vaikka osaaminen onkin työssä äärimmäisen tärkeää.

Asiantuntijalta asiantuntijalle

Nykypäivän asiantuntijan tunnusmerkkejä ovat tiedon jakaminen, verkostoissa vaikuttaminen ja tiedon jalostaminen paremmin sopivaksi. Mielestäni meidän pitää jakaa omaa osaamisestamme vapaasti myös toisille. Ja tätä kautta saada koko valtionhallinto soittamaan yhteistä säveltä. Oppimisen tulisi antaa virrata välillämme kuin vesi ja digitalisaatio antaa meille siihen mahdollisuuden. Voimme tuottaa asiantuntemuksemme verkkokurssin muotoon ja jakaa se koko valtionhallinnon käyttöön vapaasti. Tämä nostaa koko hallinnon osaamista. Samalla jokainen voi olla oppija tai opettaja.

Valtion yhteinen digitaalinen oppimisympäristö on auki

Olemme rakentaneet nyt kymmenisen kuukautta uutta yhteistä digitaalista oppimisympäristöä valtiolle. Ensimmäinen toimiva versio julkaistiin 15.3.2018. eOppiva.fi on valtion yhteinen digitaalinen oppimisympäristö. Ympäristöstä löydät erityyppisiä oppimiseen liittyviä sisältöjä; videoita, blogeja, podcasteja, vlogeja sekä kompakteja verkkokursseja. Ensimmäiset sisällöt on julkaistu, lisää on luvassa tasaiseen tahtiin. eOppivan oma oppisisältöjen tuotanto keskittyy valtionhallinnon yhteisiin osaamisiin. Virastot ja hankkeet voivat tuottaa ympäristöön omaa toimintaansa palvelevaa sisältöä. eOppivan idea on tarjota yhteinen ympäristö ja toimintamalli digitaaliselle oppimiselle. Tämä vähentää myös tarvetta omille verkko-oppimisjärjestelmille.

Kirjoittaja
Petteri Kallio

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja