Nettiä ikä kaikki -kiertue loi iloa digistä

Liisa Tiainen
24.9.2018 - 08:40
Väsynyt, mutta onnellinen. Sellainen oli tunnelma Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertueen jälkeen. Vanhustyön keskusliiton ja Digi arkeen -neuvottelukunnan jäsenenä osallistuin Ylen digitaitojen parantamiseen paneutuvan kiertueen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kiersimme 10 paikkakuntaa: Espoo, Turku, Tampere, Joensuu, Kuopio, Kajaani, Rovaniemi, Oulu, Jyväskylä ja Vaasa. Kaikkiaan matkapäiviä kertyi 14. Jo kolmen ensimmäisen tapahtuman jälkeen kävi ilmi, että vaikka tapahtuma oli sama joka paikkakunnalla, oli tunnelma aina erilainen. Kulttuurierot Suomen sisällä ovat yllättävänkin suuria.

Kerta kerralta paremmin

Espoon Sellon kirjastosta kaikki alkoi. Ohjelmassa oli tutustumista Yle Areenaan ja Uutisvahtiin – tästä vastasivat tietysti yleläiset. Paikalla oli myös Väestörekisterikeskuksen asiantuntijoita kertomassa valtakunnallisesta digituen kehittämisestä sekä oma taustaorganisaationi tekemässä digiopastustoimintaa tutuksi.

Tärkeintä kuitenkin oli, että niin täällä kuin kaikilla muillakin paikkakunnilla joille kiertue pysähtyi, oli tarjolla digiopastusta. Sitä antoivat paikalliset vertaisopastajat.  Espoossa sen puolen hoitivat Enter ry:n vapaaehtoiset. Saimmekin kollegani Teija Saarisen kanssa hyviä vinkkejä opastusjonon hoitamisessa ja opastettavien ohjaamisessa sopivan opastajan huomiin, mikä oli jatkopaikoilla meidän vastuulla.

Sitä mukaan, kun kiertue eteni, näimme toinen toistaa upeampia kirjastoja ja opimme paljon siitä, miten meidän kannattaa seuraavilla paikoilla sijoittaa eri toimintamme.

Ammattilaisten kanssa on ilo työskennellä

Meitä oli koko kiertueen ajan mukana vakioviisikko, Yleltä Katja Solla, Elina Saunalahti ja Kari Niemi sekä me Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan Teija ja minä itse. Muut tulivat ja menivät, mutta me viisi hitsauduimme yhteen.

Täytyy sanoa, että kaikki mukana olleet, niin VRK:n väki kuin vierailevat yleläisetkin, kuten ihastuttavat Eila Roine, Mikko Kekäläinen ja Anna-Liisa Tilus, olivat ihan pro kaikessa tekemisessään. Mutta Yle-kolmikkomme oli kyllä omaa luokkaansa. Tilanne kuin tilanne, trion rauhallisuus säilyi ja asiat hoituivat!

Opastettavia digipulmia riitti

Huomasimme, että järjestöjen antama digiopastus oli ollut kesätauolla: opastusta tarvitsevia riitti joka paikassa. Hyvä niin, koska Teija oli saanut joka tapahtumapaikalle pätevän joukon vertaisopastajia eri yhdistyksistä. Kuten kiertuetta suunniteltaessa oletimmekin, olivat opastukseen tulevat henkilöt lähes poikkeuksetta seniori-ikäisiä.

Hyvin yleinen digipulma, joka askarrutti apua hakemaan tulleita, oli laitteiden hankinta. Älypuhelimet ja tabletit kiinnostivat kovasti. Paljon oli myös niitä, jotka osasivat jo käyttää tietokonetta, mutta nyt koneen vanhetessa miettivät ostaako uusi vai hankkiako tilalle tabletti ja/tai älypuhelin.

Myös Yle Areena kiinnosti ja Yle-tunnuksia tehtiinkin paljon. Sovelluksia ladattiin älypuhelimiin ja tabletteihin ja opastajat opastivat niiden käytössä.

Opastettuja asioita kertyi kiertueen aikana lähes 800 – suuria ja pieniä, mutta kaikki tarpeellisia. Joskus eteenpäin pääseminen on pienestä kiinni. Esimerkiksi silloin, kun uuden älypuhelin näppäimistö on ”kateissa” ja pitäisi puhelimessa osata painaa automaattiäänen antaman ohjeen mukaisesti oikeaa numeronäppäintä. ”Miten painan kakkosta kun puhelin on ihan mustana?!”

Samalla lailla päänvaivaa aiheutti se, miten kopioi ja liitä -toiminto tehdään tabletilla, kun ei ole hiirtä eikä oikeita näppäinyhdistelmiä käytössä.  Tapahtumassa olikin tilaisuus kokeilla, miten kosketusnäytön kanssa toimitaan ja monelle oli yllätys, ettei se niin vaikeaa ollutkaan.

Suomi on suuri maa

Kiertueella olo muistutti siitä, miten kaukana palvelut voivat olla. Vaikka ajoimme 3000 kilometriä, ei kiertueemme kattanut kuin pienen osan Suomea.

Erityisesti huolestuttaa se, miten ikäihmiset pärjäävät, kun palvelut sähköistyvät, viranomaisten ja pankkien konttoriverkostot harvenevat ja julkisella puolella leikataan kansalaisten neuvonta- ja tukipalvelujen määrärahoja. Välimatkat ovat pitkät eikä julkinen liikenne haja-asutusalueella ulotu kaikkien saataville.

Opastustoiminnan järjestämisessä eivät pienten paikallisten toimijoiden omat resurssit yksin riitä. Vain hyvällä yhteistyöllä saadaan toimintaa pienillekin paikkakunnille. SeniorSurf-toiminnan oma tavoite paikallisten toimijoiden yhteistyön kehittämisessä onnistuikin kiertueella hyvin. Opastuspaikkakartalle saatiin kymmenkunta uutta opastuspaikkaa jo kiertueen aikana ja muutama vielä jälkikäteen.

Tuntui, että vasta tapahtuman aikana monelle opastustoimintaa järjestävälle konkretisoitui, että hyväkin toiminta on näkymätöntä, jos se ei ole ihmisten tiedossa.

Yhteistyöllä saatiin paljon aikaan

Ylen satsaus digitaitokiertueeseen ja koko Nettiä Ikä kaikki -konsepti haastekampanjoineen ja tv-ohjelmineen on esimerkillistä toimintaa. Kiitos Ylelle!

On meidän kaikkien asia huolehtia siitä, että kansalaisilla on riittävät digitaidot. Vaikka Opeta läheisellesi digitaito -haaste onkin päättynyt, voimme kaikki jatkaa läheistemme opastamista. Yksikin opetettu digitaito viikossa tai edes kuukaudessa voi viedä ikääntyneen ihmisen osaamista merkittävästi eteenpäin ja innostaa vaikka mihin.

Suurkiitokset kirjastoille. Hyllyjä ja pöytiä siirrettiin tuosta vain, jotta voimme sijoittua valitsemaamme paikkaan. Kirjastot ovat paitsi tärkeitä olohuoneen jatkeita kuntalaisille myös luonteva paikka digiopastustoiminnalle tai vähintäänkin siihen, että sieltä saa tietoa paikallisesta opastustoiminnasta. Toivottavasti säästötoimenpiteet eivät leikkaa kirjastojen aukioloaikoja ja palveluiden määrää.

Kiitos myös kaikille kiertueen järjestelyissä ja suunnittelussa mukana olleille ja Digi arkeen -neuvottelukunnalle, joka kannusti meitä eteenpäin.

Mahtavan suuret kiitokset kaikille mukana olleille vapaaehtoisille opastajille. Jälleen kerran uhrasitte vapaa-aikaanne kauniina kesäpäivänä muiden auttamiseen. Kuka vaan voi opastaa, mutta hyvät opastajat ovat kullan arvoisia.

Kiitos Vanhustyön keskusliiton puolesta, että saimme olla mukana. Kunpa voisimme kiertää uudestaan ja tällä kertaa koko Suomen ja tuoda digiasiat positiivisella tavalla kaikkien ulottuville!

Opastusta todella tarvitaan. Sitä tulee olla helposti saatavilla, lähellä ja riittävän usein. Kaikki mikä rohkaisee ikäihmisiä tutustumaan digiasioihin, on iso askel eteenpäin

Kannattaa katsoa tämä opastustarina: "Anna kun minä hoidan, niin ei mene koko päivää" – onko tämä tuttu tunne, kun autat vanhempaasi digissä?
Suomi.fi kehittyy ja digituen löytäminen sieltä helpottuu: Suomif.fi > Kansalaiselle > Oikeudet ja velvollisuudet > Digituki

Kirjoittaja
Liisa Tiainen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja