Sääntöjä, tapahtumia ja kolmiulotteisia malleja - MiniSuomi syksyllä 2021

19.11.2021 - 17:28 Päivitetty
Kuva: Mikko Törmänen
MiniSuomessa tutkitaan parhaillaan koneellisesti toimeenpantavaa lainsäädäntöä, rakennusten ja kaavakohteitten tietoja sekä kuolintapahtuman tiedoksiantoa ja siihen reagointia.

Rules as Code -jatkoprojekti (Vero)

Marraskuun alussa käynnistyneessä Rules as Code -jatkoprojektissa on lähdetty liikkeelle tutkimalla avoimen lähdekoodin OpenFisca -alustan tarjoamia mahdollisuuksia koneellisesti luettavien sääntöjen julkaisemiseksi. Lisäksi selvitellään mitä hyötyä voisi olla lakitekstien tulkitsemisesta CoNLL-U muotoon Turku Neural Parser pipelinen avulla. Myös aiemman projektin "sääntöeditori" eli ihmisluettavan tekstin koneellinen muuntaminen pseudokoodin kautta konekieliseen ja koneellisesti toimeenpantavaan muotoon on edelleen yhtenä kehityskohteena, joskin kevätkaudelta on opittu että haasteet ovat melkoiset.

Tutustu projektin tuotoksiin tällä informatiivisella sivustolla: https://rules-as-code.azurewebsites.net/

OmaRakennus -projekti (Vero ja YM)

OmaRakennuksessa hahmotellaan uusia rakennuskohtaisia tietolähteitä aiempien perusrekisterien täydentämiseksi. Mm. tulevan Kaavoitus- ja rakentamislain mukaisten Rakentamislupapäätös-tietomallin ja Kaavatietomallin pohjalta työstetään Suomi.fi -karttoihin perustuvaa interaktiivista karttanäkymää. 

Jos koneesi näytönohjaimessa on tehoja, Xeokitin "kevennettyjen IFC-mallien visualisoija" toimii useimpien pysyvien rakennustunnusten osalta, nyt kokonäytön tilassa > https://omarakennus.azurewebsites.net/ > valitse pysyvä rakennustunnus > klikkaa Rakennukset välilehteä > klikkaa Rakennuksen 3D-malli -laatikossa näkyvää ikonia.  

Kuolintiedon välittäminen tapahtumana (Vero, Kela ja VM/AuroraAI)

DVV:n testiaineistopalvelun yli 25.000 täysin fiktiivistä testihenkilöä ovat nyt tarjolla OmaElämä -portaalissa. Viimeisimmän kokeilun kohteena on Läheisen kuolema -verkostotyössä tunnistettu ongelma nykyisin usein hyvin hitaasti liikkuvan kuolintiedon nopeammasta välittämisestä eri tahoille. OmaElämä-portaalissa on Lomake-välilehdellä "Kuoleman raportointi" -lomake, joka simuloi DVV:n tarvitsemia tietoja esim. sairaaloiden potilastietojärjestelmistä. Esimerkkihenkilöille lisätty kuolintieto tai sen peruutus näkyy selaimen päivittämisen jälkeen henkilön omissa tiedoissa OmaElämän etusivulla. Kokeilun seuraavassa vaiheessa tähän tapahtumaan reagoidaan automaattisesti, esim. käynnistämällä jokin viranomaiskohtainen palveluprosessi. Taustalla oleva teknologia on Microsoftin Azure Event Grid, mutta jatkossa tulemme kokeilemaan tapahtumatietojen asynkronista välittämistä myös X-Roadin eli Palveluväylän tulevalla vastaavalla toiminnallisuudella.

Suora linkki kuolintiedon ilmoittamislomakkeelle: https://omaelama.azurewebsites.net/kuolemanraportointi

Testihenkilöiden tiedot (kolme henkilöä valittavissa suoraan ilman hetua) löytyvät taas täältä: https://omaelama.azurewebsites.net/kirjaudu
(HUOM: OmaElämä on juuri nyt "under construction" joten pahoittelemme mahdollisia bugeja.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja