Lupa kokeilla – Janakkala kehitti apuvälineen osallistamiseen

Leena Joutsenniemi
12.12.2018 - 09:08
Janakkalan kunta hyppäsi aikanaan mukaan valtiovarainministeriön digikuntakokeiluun ajatuksena kehittää toimintatapoja ja välineitä kuntalaisten osallistamiseen.

Kuten kuntakollegat tietävät, osallistamisen haasteena on, miten saada a) kuntalaiset mutta b) myös viranhaltijat kiinnostumaan osallistavasta yhteistyöstä. Strategialinjaukset eivät riitä, jos kuntalaisyhteistyö ei ole osa jokaisen yksittäisen viranhaltijan työtä.

Oma digikuntakokeilumme jalostui pohtimaan kohtaa b). Sitä, miten voisimme innostaa ja helpottaa viranhaltijoiden työtä osallistamisen polulla. Onneksemme saimme siivun valtiovarainministeriön kokeiluihin varaamista rahoista ja pääsimme tosityöhön Hellon Oy:n ammattilaisten kanssa.

Meillä oli visio digitaalisesta työkalusta, joka interaktiivisesti ohjaa käyttäjäänsä (viranhaltijaa) vaihe vaiheelta eteenpäin, niin että lopputuloksena on juuri kyseisiin tarpeisiin suunniteltu osallistamissuunnitelma: mitä, kuka, koska ja miten.

Mutta ei se ollutkaan ihan niin helppoa. Lähdettiin ompelemaan iltapukua, mutta taisi tulla tossut.
Toki hyvät sellaiset.

Interaktiivisen työkalun sijaan saimme aikaiseksi nettisivut, joilta löytyy infoa osallistamisesta, menetelmäkirjasto erilaisista osallistamisen tavoista ja tietoa niiden toteuttamiseksi sekä lomake oman osallistamisprojektin kirjaamiseen. Mikä tärkeintä, sivujen kautta kaikki osallistamisprojektit ovat intrassa kaikkien nähtävillä ja opiksi otettavana.

Koska kuluvan vuoden päivät tahtovat taas loppua kesken, ehdimme esittelemään työkalua henkilökunnallemme vasta tammikuussa. Vastaanotto jännittää, olemmeko synnyttäneet aidon apuvälineen vai lisäriesan, jota ei käytetä.

Joka tapauksessa kokeilu nosti osallistamisen tapetille ja kokosi eri toimialojen edustajia saman pöydän ja yhteisen haasteen äärelle. Hellonin ammattilaisten kanssa oli ilo työskennellä.  Parasta oli valtionhallinnon taholta saakka annettu lupa kokeilla ja kehittää - tai ainakin yrittää kehittää - jotain ihan uutta. Sellaiseen on nipistettyjen resurssien aikakaudella kovin vähän mahdollisuuksia.

Viranhaltijoita osallistamiseen kannustavasta ja siihen opastavasta työkalusta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Helloniin / Pauline Rantaan: etunimi.sukunimi at hellon.com

Kirjoittaja
Leena Joutsenniemi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja