Lakataan puhumasta digitaidoista

Joonas Mikkilä
20.1.2022 - 08:33 Lukuaika 2 minuuttia
Kuva: VM
Henkilö maksaa maksukortilla koskettamalla älypuhelinta.
Digitaalisten totaalikieltäytyjien aika on ohi. Harva meistä, oli sitten opiskelija, työntekijä, yrittäjä tai eläkeläinen, pärjää nyt tai tulevaisuudessa ilman läppäriä, älypuhelinta tai muuta verkottunutta laitetta. Siksi on myös aika lopettaa digitaitojen käsittely muusta osaamisesta erillisenä mystisenä saarekkeena.

Kun ymmärrämme, että digitaaliset ratkaisut ja niiden hallinta ovat osa normaalia työtä ja elämää, pystymme toivottavasti suhtautumaan niihin astetta arkisemmin. Kyse on määrättyihin askareisiin ja suoritteisiin kuuluvista työkaluista, joiden tuottava käyttö edellyttää tiettyjen taitojen kehittämistä ja jatkuvaa ylläpitoa. 

Lähtökohtana on oltava, että jokainen on oman elämänsä ja uransa (digi)ammattilainen ja vastuussa myös (digi)osaamisensa ajantasaisuudesta. Tämän päälle on huolehdittava siitä, että tarjolla on riittävästi tukea ja neuvontaa heille, jotka sitä tarvitsevat. Digituen toimintamallin vakiinnuttaminen ja laajentaminen myös yrityksiin ja yhteisöihin on tässä suhteessa tarpeen.  

Yhtä tärkeätä on huomata, että työelämässä teknologian kirjo vaihtelee toimialan ja tehtävän mukaan. Parturi-kampaamon tarpeet ovat toiset kuin ravintolan, verkkokaupan, rakennusfirman tai konepajan. Vastaavasti yhden organisaation sisällä kysyntä teknologisille valmiuksille vaihtelee toimenkuvasta toiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kenenkään ei itse tarvitse olla kaikkien teknologia-alueiden ja välineiden taitaja. 

Yritysten ja muiden työpaikkojen tulee tunnistaa toimintansa välttämättömien (digi)toimintojen vaatimukset. Tämän pohjalta on ratkaistava, ovatko ne oman henkilöstön vaiko ulkopuolisten palveluntuottajien tehtäväkenttää. Mitä terävämpi kuva työyhteisöllä on siltä edellytetystä (digi)osaamisesta, sitä helpompi on lähteä sitä yhdessä kasvattamaan. 

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö sekä valtiovarainministeriön Digi arkeen -neuvottelukunnan jäsen. 

Kirjoittaja
J
Joonas Mikkilä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja