Digituen verkosto rakentuu Pirkanmaalla

Markus Lappi Kirsti Kivilinna
6.2.2020 - 14:15
Pohjanmaan digitukijoita verkostoitumassa kirjaston messutapahtumassa
Osaatko käyttää kännykkää, tablettia tai pöytäkonetta pankkiasiointiin, erilaisiin yhteydenottoihin, ajanvarauksiin tai muuten vain monenlaisiin tarpeisiisi? Jos et osaa, sitä ei kannata hävetä. Digivaikeudet voivat kohdata yhtä lailla nuoria, työikäisiä, maahanmuuttajia kuin ikäihmisiäkin.

Halu oppia on positiivinen juttu. Siksi kannattaa hakeutua niiden luo, jotka osaavat neuvoa. Digituen antajista luodaan tämän vuoden aikana maakunnallinen verkosto ja se tuodaan näkyväksi niin, että tukea antavien toimijoiden löytäminen helpottuu.

Pirkanmaan liitto vetää tätä tarkoitusta varten marraskuussa käynnistynyttä Pirkanmaan digituen alueellisen koordinaation kehittämishanketta - tuttavallisemmin sitä kutsutaan nimellä PiDiKe.

Samanlaiset hankkeet ovat käynnissä muuallakin Suomen maakunnissa. Tällä tavalla Pirkanmaa tulee osaksi valtakunnallista digituen verkostoa. Kun digitukipisteet ovat selvillä koko maan laajuisesti, tarjonta viedään aikanaan esimerkiksi suomi.fi -palveluun.

Hankkeen takana on Digi- ja väestötietovirasto ja sitä rahoittaa valtiovarainministeriö. Digi- ja väestötietovirasto kysyy valtakunnallisesti kevään aikana suomalaisilta digituen tarpeesta. Samantyyppinen kysely toteutetaan myös Pirkanmaan hankkeessa.

Kohti itseohjautuvaa maakunnallista yhteistyötä

Mutta ennen kuin verkosto saadaan käyttäjälle koko maakunnan tasolla näkyväksi, vaaditaan paljonkin eri tavoin toteutettua verkostomaista yhteistyötä ja viestintää. Verkoston rakentumisen vauhdittajina ovat muun muassa työpajat ja muut yhteiset kokoontumiset, joissa voidaan jakaa hyviä oppeja, ideoita ja käytäntöjä ja saada puhtia matkan varrelle. Tiedon jakamista helpottaa yhteinen digitaalinen alusta.

Kun organisaatioiden välinen viestintä tiivistyy, se näkyy ennen pitkää asiakkaille yhtenäisempänä tukena ja helpottaa tukea antavia jakamaan resursseja.

- Hanke ei yritä kilpailla digituen tarjoajien kanssa. Haluamme luoda yhteyden tarjoajien välille ja näin omalta osaltamme auttaa ja sujuvoittaa tuen antamista, hankkeen projektipäällikkö Markus Lappi muistuttaa.

Viestiä hankkeesta kerrotaan tämän vuoden mittaan ainakin maakuntahallitukselle ja kuntajohtajille, jotta myös päätöksentekijät saavat tarpeellista tietoa siitä, missä ollaan menossa.

Hanke päättyy vuoden lopulla ja silloin tulisi olla kasassa perusta aktiiviselle ja itseohjautuvalle Pirkanmaan digituen verkostolle.

Teksti ja kuvat: Kirsti Kivilinna

Juttu on julkaistu Pirkanmaan liiton sivuilla 4.2.2020 https://www.pirkanmaa.fi/blog/2020/02/04/digituen-verkosto-rakentuu-pirkanmaalla/

Yhteystiedot

Markus Lappi

Pirkanmaan liitto

Kirsti Kivilinna

Pirkanmaan liitto
Kirjoittajat
M
Markus Lappi
K
Kirsti Kivilinna

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja