Digitalisaation tukea rakentamassa: SuoPa-hankkeessa käynnistyi konseptointi

Anni Leppänen
7.4.2018 - 09:33
Kehitämme Suomi.fi-palveluntarjoajille-hankkeessa (SuoPa) kokonaiskonseptia, jonka tarkoituksena on tukea koko yhteiskunnan digitalisaatiota ja tarjota yhteiskehittämisen työvälineitä digitalisaation tekijöille ja tukea digirakentajille.

Digitalisaatio on kokonaisvaltaista uudistumista, jossa toimintapoja, palvelut ja prosessit kehitetään tehokkaiksi, asiakaslähtöisiksi ja digitaalisiksi. Arvauksemme on, että SuoPassa digitalisaation tuen ratkaisuksi muodostuu ainakin uudenlainen interaktiivinen digitaalinen alusta, jota vahvistaa analogiset tuen muodot.

Ymmärrysvaiheessa tutkitaan, jotta ratkaisuvaiheessa osataan kehittää oikeaan asiaan oikeita ratkaisuja.

Konseptointi lähtee käyntiin palvelumuotoilun periaatteita noudattamalla ymmärrysvaiheella, jossa tutkimme haasteita, tarpeita ja mahdollisuuksia. Etsimme fokusta, rajausta ja prioriteetteja. Ennen kun sukellamme kokeilukehittämisen hengessä Design Sprintillä ratkaisuvaiheeseen, varmistamme että meillä on selkeä suunta ja tavoitteet. Tässä auttaa muun muassa tutkimuksen analyysistä johdetut suunnitteluajurit (design drivers) ja muotoilukysymykset (HMW, how might we?). Design Sprint tuottaa konseptin ja sen tueksi prototyypin, jolla pystymme konkretisoimaan, mikä ratkaisu on. Konkretia auttaa, kun validoimme ja testaamme ratkaisukonseptia, ja kun jalkautamme ja sitoutamme, ja kuljemme kohti toteutusta. Prototyyppi on osallistava dialoginen työkalu, jolla kehittäjätiimi, käyttäjät, päätöksentekijät ja sidosryhmät voivat päästä samalle aaltopituuden, yhteisen kielen äärelle.

Mitä digitalisaation tukeminen tarkoittaa?

Digirakentaminen ja digitalisaation strateginen johtaminen kuuluvat kiinteästi yhteen. Tukea tarvitaan molemmilla tasoilla. VRK:een siirtyi vuoden vaihteessa keskeisiä rakennuspalikoita digitalisaation työmyyrille. Jo ennestään VRK:ssa on kehitetty kaikille yhteisiä, kansallisen palveluarkkitehtuurin rakennuspaloja eli suomi.fi-palveluja. Nämä palvelut yhdessä muodostavat kattavan kokonaisuuden rakennusmateriaalia digitalisaatioon. Tästä syntyi ajatus siitä, että voisimmeko kuvata SuoPan konseptoinnissa digitalisaatiokehittämistä digirakentamisena. Ajatuksena on, että digirakentamisessa tarvitaan rakennuspalojen lisäksi työkaluja, tapoja ja tukea.

Rakennuspaloja, tiiliskiviä digitalisaatiotaloa kannattelevassa rossipohjassa, ovat esimerkiksi suomi.fi-palvelut kuten tunnistus, palveluväylä ja valtuudet. Työkaluja ovat erilaiset käytännölliset menetelmät ja viitekehykset, joiden avulla kehittäminen sujuu ja suuntautuu. Digitalisaation tavat ovat laatutavoitteita, suuntaa, periaatteita ja vaatimuksia sille, miten kehittämme ja millaisia tuotoksia syntyy. Sydän eli tuki on esimerkiksi rohkaisua, esimerkkejä, hyödyllistä sisältöä, yhteisöllisyyttä. Onko tämä hyödyllinen tapa hahmottaa digitalisaation tukea? Auttaako se meitä yhteiskehittämään tarpeita vastaava ratkaisukonsepti? Auttaako se hahmottamaan tarkemmalle, käytännönläheisemmälle, konkreettisemmalle tasolle niitä vaatimuksia, odotuksia, määrityksiä, jotka johdattavat meidät digitalisaation tukeen?

Kirjoittaja
A
Anni Leppänen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja