Digiähkyä ja -tahtoa

Susanna Hyvärinen
23.11.2017 - 10:30
Kuva: Chuttersnap
Autossa aamuruuhkassa. Radiossa soi musiikki. Kuin tietokoneessa istuisi - näyttö, valikot. Bluetooth. Navigaattori. Ajotietokone, keskikulutus, ajotilastot, tutka. Kännykkä lataumassa. Tankki tyhjä - Varaa huolto - Tarkista ilmanpaine! Tulee päivitysilmoitus, autoon. Tuntuuko tutulta?

Kuinka moni muistaa, että auto on alun perin ollut vain kulkuväline, jossa Suomen lain mukaan ”…on vähintään neljä pyörää”.

Työpaikalla avokonttorissa sama meno. Telakka, läppäri, kuulokkeet, älypuhelin tai oikeastaan kaksi, jabra, skype, latureita, piuhoja ja langattomia yhteyksiä. Joillakin on kuulosuojaimet… Automaattipäivityksiä, sisäänkirjautumisia järjestelmiin, sarja softia ja päälle pari videota sekä ripaus somea sopivassa välissä. Onneksi on vielä sähköposti, tai no, useita - työ ja omat. Kasa salaisia sanoja. Lounaaseen mennessä tai viimeistään lounaan jälkeen on digiähky. Kaipaan tänään kynää ja paperia.

Rillit huurussa digiä kohti

Digiroadia mennään sata lasissa. Suomessa on kansallisesti kehitetty sähköiseen asiointiin Suomi.fi-tukipalvelut. Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-maksut. Sähköinen viestit -palvelu tulee kuin juna ja pian julkisen hallinnon kanssa voi viestiä mobiilisti. Sähköinen asiointi toisen puolesta on jo käytössä esimerkiksi Kanta-palvelussa. Palvelutietovarantoon on kuvattu n. 30 000 julkisen hallinnon palvelua ja Kartat-palvelu näyttää palvelupaikan. Suomi.fi-verkkopalvelussa voi katsoa omia rekistereissä olevia tietoja. Suomi.fi-tietyö jatkuu ja tiekartta 2018 - 2019 on valmistumassa.

Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto merkitsee kuntapuolella sähköisten asiointipalveluiden kehittämistä ja jopa uusien rakentamista. Tämä vaatii työtä ja resursseja. Aina ei muisteta, että samanaikaisesti kuntakentällä on menossa muutakin, kukapa ei olisi kuullut maakuntauudistuksesta ja valinnanvapaudesta tai isoista digi-hankkeista, kuten Apotti. Kuntien talouden ja toiminnan raportoinnin prosessit ovat uudistuksen alla Kuntatieto-ohjelmassa. Tietosuoja-asetus on tulossa. Uudistukset tarkoittavat kunnan arjessa käytännön järjestelyjä: sopimuksia, kilpailutuksia, henkilöstön siirtoja, jopa tietohallinnon uudelleen organisointia.

Käytännössä tilanne kunnassa voi olla se, että vain muutama ihminen huolehtii ja vastaa tästä kaikesta kehitystyöstä. Kunnissa on eroja, toisilla on enemmän resursseja kuin toisilla ottaa vastaan uudistukset, toimia ja toteuttaa. Jokaisella toimialalla sivistyksestä tekniseen, on menossa nyt jotain digiä ja se tarkoittaa tekemistä. Töitä tehdään rillit huurussa.

Kuntatoimijoille apua digiähkyyn

Kuntaliitto tukee kuntatoimijoita. Digiähkyä keventämään Kuntaliitossa on alkamassa Tulevaisuuden kunnan digitalisointi -hanke. Kaksivuotisessa hankkeessa tuetaan eri tavoin kuntien sähköistä palvelukehitystä ja kansallisten muutosohjelmien toimeenpanoa ja käyttöönottoa kunnissa.

Suomi.fi-palveluita halutaan ottaa käyttöön. 220 kuntatahoa on hakenut KaPA-ohjelman aikana valtionavustusta Suomi.fi-työhön. Kunnista 100% on mukana palvelutietovarantotyössä. Tunnistus on otettu käyttöön hyvin kuntakentällä. Sähköistä puolesta asiointia käytetään. Jatkossa Suomi.fi-työhön kaivataan yhteistä tekemistä, ennakoivampaa otetta sekä palveluiden käyttäjien näkemysten nykyistä parempaa huomioimista. Kuntakenttä haluaa olla mukana ja kuulla, missä Suomi.fi-palveluissa mennään ja miten palveluita jatkokehitetään.

Digi on mahdollistaja

Digitalisaation mahdollisuuksia halutaan hyödyntää ja katsetta ollaan kääntämässä kohti keinoälyä, robotiikkaa ja koneoppimista sekä esineiden internetiä (IoT). Tulevaisuuden tekniikkaa halutaan valjastaa osaksi palveluita ja kunnan toiminnan arkea. Datan keräämiseen, analysointiin ja tulkintaan liittyvien käytäntöjen merkitys on huomattu. Digi on mahdollistaja. Digitalisaation tuoma hyöty vaihtelee palvelun mukaan ja osa palveluista on toisia helpompi digitalisoida. Vaikuttavuutta saadaan aikaan keskittymällä muutamaan tärkeään asiaan. Tekemisen tahtoa ei kuntatoimijoilta puutu.

Neljä pyörää ja moottori - auto, sillä pääsee perille, useimmiten. Istun autoon ja laitan radion päälle. En käyttänyt kynää tänään. Eletään digitalisaation ruuhkavuosia. Ohitustietä ei ole, katsotaan minne digitie vie.

Kirjoittaja
S
Susanna Hyvärinen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja