Digi kaikille 2020 - Miten rakentaa yhdenvertaisia digipalveluja?

Sanna Juutinen
5.5.2020 - 11:28
Pääministeri Marinin hallitusohjelma "Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta” tuo voimakkaasti esiin nimensä mukaisesti osaamista ja osallistamista Suomessa. Näin on myös digitaalisten palvelujen osalta.

Digitaalisista palveluista hallitusohjelmaan on muun muassa kirjattu, että sähköisten julkisten palveluiden esteettömyyttä parannetaan ja niiden käyttöön turvataan riittävät tukipalvelut kansalaisten yhdenvertaisuuden varmistamiseksi. Lisäksi suuria digitalisointihankkeita tehtäessä on varmistettava, että kielelliset oikeudet toteutuvat myös käytännössä.

Digitaalisten palvelujen saavutettavuus, riittävän tuen järjestäminen ja kielellisten oikeuksien toteuttaminen ovat tekijöitä, joihin jokaisen palveluntarjoajan tulee panostaa itse, mutta samalla ne ovat teemoja, joita voimme edistää myös yhdessä. Tästä syystä halusimme toteuttaa webinaarin yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuuden valvonnan ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Haluamme tarjota konkreettisia ratkaisuja ja esimerkkejä miten yllä olevat teemat on toteutettu käytännössä ja mitä hyötyjä siitä on ollut. Yhdessä tekemällä ja hyviä käytänteitä jakamalla voimme ottaa paremmin eri näkökulmia huomioon yhdenvertaisuuden osalta kehittäessämme uusia digitaalisia palveluja ja parantaessa olemassa olevia.

Digipalvelujen mahdollistaminen jokaiselle on keskeistä onnistuneessa digikehityksessä

Koronapandemian myötä moni siirtyi yhtäkkiä hoitamaan asiansa verkossa niin ruokaostosten tekemisestä aina viranomaisasiointiin. Me palvelujen käyttäjät olemme erilaisia ja erilaisissa tilanteissa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta asioida verkossa joko puuttuvien taitojen tai laitteiden takia, jolloin täytyy olla mahdollisuus omien asioiden hoitamiseen myös asiointipisteissä. Moni kuitenkin haluaisi hoitaa asiansa itsenäisesti verkossa, mutta aina se ei valitettavasti onnistu. Esimerkiksi puutteet saavutettavuudessa tai kieliversioissa saattavat tehdä ikävän esteen hyvänkin palvelun käyttämiseksi. 

Suunnittelimme digitaalisten palvelujen yhdenvertaisuutta korostavaa webinaaria viime syksynä, kun koronatilanteesta ei ollut tietoakaan. Näimme, että digitaalisten palvelujen mahdollistaminen jokaiselle on sellainen teema, joka on keskeinen onnistumisen elementti sujuvassa digitalisaatiokehityksessä. Vahvojen tavoitteiden tueksi halusimme tarjota konkreettisia keinoja ja onnistumisen tarinoita siitä, miten yhdenvertaisuus on huomioitu eri digipalveluissa. Emme arvanneet, kuinka ajankohtaiseksi tilaisuus tulisi.

Webinaarin lisäksi julkaisemme tulevien viikkojen aikana blogeja siitä, miten huomioida yhdenvertaisuus paremmin digitaalisissa palveluissa. Webinaarissa julkaisemme myös vuoden Suunnannäyttäjä-kilpailun voittajan. Kilpailun teemana oli osuvasti yhdenvertaisuutta edistävät digiteot. Suomidigi-sivustolla voit tutustua kilpailussa yleisöäänestyksiin nousseihin ehdokkaisiin. Ilmoittaudu mukaan webinaarimme tapahtumasivulla, osallistu keskusteluun ja seuraa julkaisuja sekä blogeja aihetunnisteella #digikaikille .

Tervetuloa mukaan! 

Kirjoittaja

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja