Kuntien digitiekartta – suunta yhteiselle polulle!

Piritta Hannonen
28.9.2022 - 17:54 Lukuaika 2 minuuttia
Olemme haastavien ja innostavien kysymysten ja vauhdikkaan kehittämisen äärellä luomassa Kuntien digitiekarttaa. Tiekartan nähdään olevan yhteinen keskustelun aloitus, konkreettinen väline kuntien kehittäjille. Sen avulla, vuonna 2030, olemme "rakentamassa yhdessä houkuttelevaa, kilpailukykyistä, kestävää ja hyvinvoivaa digitaalisesti kyvykästä Suomea."

Yllä oleva visio on Suomen digikompassista. Se on vuoteen 2030 tähtäävä strateginen, kansallisen tason etenemissuunnitelma, jota kiedomme osaksi kuntien alueellisen ja paikallisen tason etenemissuunnitelmia. Kuntien digitiekartta -yhteistyössä konkretisoimme 26 kunnan ja Pirkanmaan (23 kuntaa) kanssa digikompassin visiota ja julkisten palvelujen tavoitteita kuntien näkökulmasta. Otamme yhteistyökumppanin ja aktiivisen kehittäjän roolin digitalisaatiossa sen sijaan, että toimisimme vain kansallisen tason strategian toteuttajana.

Otamme yhteistyökumppanin ja aktiivisen kehittäjän roolin digitalisaatiossa sen sijaan, että toimisimme vain kansallisen tason strategian toteuttajana.

Asetamme yhteiselle työpöydällemme juuri lausuntokierrokseltaan saapuneen, edelleen muokkautuvan digikompassin ja pohdimme mitä siinä kuvatut avaintulokset tarkoittavat oman kunnan näkökulmasta, vuodesta 2030 tähän hetkeen katsottaessa. Useilla kunnilla on omat strategiansa, tekeillä olevat digitiekarttansa, tai sitten digitalisaatio vain tapahtuu päivittäisessä toiminnassa. Tietoa, ymmärrystä ja toimintaa on kunnissa moninaisesti ja tässä yhteiskehittämisessä mukana olevat tahot jakavat ja muokkaavat niistä yhteistä kokonaisuutta. Kehitämme yhdessä, jotta näemme laajemman kokonaiskuvan. Teemme yhteisiä päätöksiä ja asetamme yhteiset tavoitteet moninäkökulmaisesti.

Kehitämme yhdessä, jotta näemme laajemman kokonaiskuvan. Teemme yhteisiä päätöksiä ja asetamme yhteiset tavoitteet moninäkökulmaisesti.

Digitalisaatio on viheliäinen haaste, mikä tarkoittaa, että siihen liittyvää päätöksentekoa ja toimintaa olisi hyvä lähestyä systeemisesti – ymmärtäen vuorovaikutusta, määrittäen rakenteita joissa toimitaan ja sietäen epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. Ratkaisut viheliäisiin haasteisiin eivät ole suoraviivaisia, oikeita tai vääriä, vaan ne kytkeytyvät laajempiin kokonaisuuksiin ja ovat vaikutuksiltaan parempia tai vähemmän parempia. Vasta vuosien päästä voidaan ymmärtää niiden vaikuttavuutta. Yhteisten tavoitteiden lisäksi yhteiskehitämme Kuntien digitiekarttaa rakentaaksemme jaetun, yhteisen oppimisen paikkoja.

Olemme rakentamassa yhdessä houkuttelevaa, kilpailukykyistä, kestävää ja hyvinvoivaa digitaalisesti kyvykästä Suomea.

Tule mukaan Kuntien digitiekartta -yhteistyöhön!

Kuntien digitiekartan kehittymistä voi seurata ja kommentoida Miro-alustalla, jonka löydät täältäKäymme keskustelua LinkedIn -alustaan perustetussa Kuntien digitiekartta -yhteistyö ryhmässä. Osallistu keskusteluun täällä.

*****

Kuntien digitiekartta -yhteistyön yhteenveto, materiaalit ja linkki lopulliseen versioon Kuntien digitiekartasta julkaistaan 15.12.2022 mennessä.

*****

Kirjoittaja vastaa Kuntien digitiekartan yhteiskehittämisen prosessista DVV:n asiantuntijatuen tiimissä

Kirjoittaja

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja