Arjen digi vähentää seniorien yksinäisyyttä

Inkeri Ruuska
21.2.2018 - 14:00
Yksinäisyyttä on kaikenikäisillä, mutta se koskettaa erityisesti senioreja. Arviolta 300 000 yli 70-vuotiasta kärsii Suomessa yksinäisyydestä usein tai jatkuvasti. Yksinäisyys kaventaa elinpiiriä ja on tutkimusten mukaan vaarallista terveydelle.

Professori Juho Saaren mukaan mikään muu tekijä ei vähennä yhtä paljon ihmisten koettua hyvinvointia tai terveyttä kuin yksinäisyys. Ikääntyneiden yksinäisyyttä lisää sosiaalisten suhteiden vähentyminen sekä terveyden ja fyysisen toimintakyvyn heikentyminen.

Sosiaaliset kontaktit ovat vastalääkettä yksinäisyyteen. Yhteyttä muihin ihmisiin tarjoavat myös digitaaliset yhteydet, vaikka mikään ei korvaa ihmisen kohtaamista kasvokkain. Digitaaliset laitteet auttavat yhteydenpidossa, kun kodista poistuminen on hankalaa. Ne myös avaavat ovia uuteen maailmaan tai menneisyyden muistoihin ja voivat tuoda mukanaan iloa elämään.

Yhteydenpito lapsenlapsiin tai kaukana asuviin ystäviin onnistuu digilaitteen avulla. Välimatkat lyhenevät ja yksinäisyyden kokemus vähenee. Uudenlaiset digipalvelut myös yhdistävät eri sukupolvia. Hyvä esimerkki tästä on nettimummola Muruset, jossa vapaaehtoiset verkkoisovanhemmat kohtaavat lapsia ja nuoria verkossa. Lapset ja nuoret voivat chatin kautta jutella nettimummon kanssa itseään askarruttavista asioista. Hienoa tässä on se, että seniorit ovat aktiivisia toimijoita eivätkä vain avunsaajia.

Tabletista iloa ja uskoa

86-vuotias äitini on tottunut digimummo, jolla on jo kannettava, älypuhelin, älykello ja tabletti. Laitteet tuottavat hänelle paljon iloa, mutta myös kaikenlaisia sattumuksia, joita digikummeina toimivat lapsenlapset hymyssä suin selvittävät. Mutta äitini on itsekin digiavustajana palvelutalossa ja selvittelee naapureidensa huolia, kun joku tarvitsee apua puhelimen kanssa tai kun täytyy hakea tietoja internetistä. Muiden avustaminen digiasioissa tuo hänelle onnistumisen iloa, itsevarmuutta, tekemistä ja uusia ystävyyssuhteita.

Digi on luonut yhteisöllisyyttä ja paljon sosiaalista yhdessäoloa palvelutaloon, jossa äitini asuu.  Tabletista asukkaat ovat yhdessä etsineet ajankohtaisia uutisia päivän sanomalehdistä. Sen avulla on pidetty myös levyraateja ja etsitty vastauksia tietokilpailussa. Vanhaa hyvää musiikkia yhdessä kuuntelemalla asukkaat ovat saaneet positiivisia kokemuksia, ja he ovat voineet musiikin avulla jakaa muistoja menneisyydestä.

Seniori oppii jos uskaltaa

Digitalisaatio tosiaan tuo mukanaan paljon yhteisöllisyyttä, joka vähentää yksinäisyyden kokemusta ja lisää seniorien hyvinvointia.

Tämä ei kuitenkaan tapahdu ilman asianmukaisia laitteita ja kykyä käyttää niitä. Helppokäyttöiset palvelut ja liittymät ovat välttämättömiä, jotta kynnys käyttää laitteita madaltuu ja yhä useampi seniori pääsee mukaan digitaaliseen sosiaaliseen arkeen. Myös tekniikan täytyy olla helppoa, yksinkertaista ja selkeää, tarvitaan käyttöopastusta ja apua pulmatilanteisiin. Esimerkiksi HelsinkiMission vapaaehtoiset digikummit auttavat senioreja palvelutalojen tapahtumissa tai seniorien kotona sekä kannustavat heitä rohkeasti avaamaan ovia digimaailmaan.

Ihminen oppii koko elämänsä ajan, jos tähän on motivaatiota. Seniorit oppivat käyttämään tietokoneita siinä missä nuoretkin, kunhan he saavat oikeaa opastusta, mutta heiltä vaaditaan ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta päästäksensä nauttimaan digitalisaation hyödyistä.

Eräässä palvelutalossa järjestettiin digikurssi, johon osallistui 72-vuotias seniori. Hän ajatteli aluksi, ettei siinä iässä enää oppisi digitekniikkaa. Toisin kuitenkin kävi, kun hän totesi: Minäpä kokeilen, mikä ettei! Nyt digilehtien lukeminen, laskujen maksaminen ja tietojen etsiminen internetistä sujuvat tältä herralta mutkattomasti – ja tuottavat paljon iloa arkeen.

Kirjoittaja
Inkeri Ruuska

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja