Suomi.fi tuo tietoturvaa ja nopeutta TE-palveluille

Kuva: Huy Phan
TE-palveluiden käyttöönottamat Suomi.fi-palvelut

Käyttöönotetut palvelut: suomi.fi-viestit, suomi.fi-tunnistus, suomi.fi-valtuudet

Käyttöönottoprojektien kestot yhteensä: 2016 - 2019

Käyttöönoton kustannukset: kohtuulliset

TE-palvelujen Suomi.fi-palvelut integraatioineen

Viestit-palvelu on integroitu TE-palvelujen asiakastietojärjestelmään. Se on mahdollistanut henkilöasiakkaille lähetettävien viestien ja kirjeiden välittämisen Viestit-palveluun.

Suurin osa TE-palvelujen henkilöasiakkaiden kirjeistä, poislukien TE-toimistoista käsin postitetut, on toimitettu palveluun syyskuusta 2019 alkaen. Tällä hetkellä vastaanottajista alle 10 prosentilla on palvelu käytössä. Sähköinen viestinvälitys on ollut käytössä jo Kansalaisen asiointitilissä ja käyttöä on vaiheittain laajennettu Viestit-palvelun käyttöönoton myötä. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta edellyttää, että viranomaisen on tarjottava jokaiselle mahdollisuus toimittaa asiointitarpeeseensa liittyvät sähköiset viestit ja asiakirjat käyttäen digitaalisia palveluita tai muita sähköisiä tiedonsiirtomenetelmiä.

Yrityksen ja työnantajan Oma asiointi-palvelussa tunnistus ja valtuudet tulivat käyttöön marraskuun lopussa 2019.  Ne korvaavat poistuvan Katso-palvelun.

Työmarkkinatori-palvelussa Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet ovat olleet käytössä jo vuodesta 2016.

Kokemuksia käyttöönoton sujumisesta

Käyttöönotto on edellyttänyt palvelua vastaavan teknisen lähetystoiminnallisuuden rakentamista TE-palvelujen järjestelmiin. Kehitystä on tehty pidemmän ajan kuluessa jo Kansalaisen asiointitiliä varten.

Ruusuja tai risuja Suomi.fi-palveluille

Viestit-palvelu mahdollistaa nopean ja tietoturvallisen tavan vastaanottaa sähköisiä viestejä. Kaikki viestit ja niiden liitetiedostot kulkevat salattuina tietoturvallista reittiä. Asiakas voi käyttää palvelua myös mobiilisovelluksella, jolloin postilaatikko kulkee aina mukana.
Suomi.fi-valtuudet palvelun avulla voidaan luotettavasti ja turvallisesti tarkistaa henkilön tai yrityksen valtuudet ja oikeudet asioida sähköisesti edustamansa yrityksen puolesta. 

Ruusuihin kuuluu tunnistautuminen henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Monikaan työnantaja ei ole hankkinut henkilökunnalle varmennekorttia tai mobiilivarmennetta tunnistautumiseen.

Osa organisaatioista joutuu vielä toistaiseksi antamaan valtuuden Katso-palvelussa, koska Suomi.fi-valtuuttaminen ei ole mahdollista. Tähän asiakasryhmään kuuluvat organisaatiot, joilla ei ole yksinedustusoikeudellista edustajaa rekisteröitynä kaupparekisteriin. Näitä ovat muun muassa seurakunnat, oppilaitokset, elinkeinoyhtymät, julkiset organisaatiot ja ulkomaalaiset yritykset. Tämä lisää asiakaspalautteiden määrää huomattavasti. Kyselyissä halutaan tietää miten tunnistautua ja missä voi antaa valtuuksia asiointipalvelussa.

KEHA-keskukselle tehtyyn kyselyyn kokosi vastauksia viestintäryhmän päällikkö Marja Dimitrow.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja