Miten digiturva pitää ottaa huomioon vapaa-ajalla ja kotona? 6 vinkkiä turvallisuuden parantamiseen

Vaihda käyttämäsi vapaa-ajan sähköpostiohjelman salasana ns. salalauseeksi
Salasana kannattaa korvata pitkällä, esimerkiksi 20 merkin mittaisella salalauseella. Esimerkiksi ”Kimmo ja Iisakki poikakoira”. Käytä salalausetta vain yhdessä palvelussa – ei koskaan samoja salasanoja eri palveluissa!
Salalauseen murtaminen on merkittävästi hankalampaa kuin esimerkiksi alle 15 merkin mittaisen perinteisen salasanan. Jos salasanasi paljastuu, tietoverkkorikolliset kokeilevat automaattisesti sen toimivuutta tunnetuissa palveluissa. Jos olet käyttänyt samaa salasanaa, voit menettää kaikkiin palveluihin tallentamasi tiedot.
Jos käyttämäsi palvelu tukee kaksivaiheista tunnistautumista (MFA, multifactor authentication), ota se käyttöön. Tällöin palveluun kirjautuminen edellyttää salasanan ohella esimerkiksi älypuhelimeen tulevan erillisen vahvistustiedon syöttämistä kirjautumisvaiheessa. Tämä vaikeuttaa oleellisesti palvelun väärinkäyttöä ja turvaa paremmin palvelussa olevat tietosi. Kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto voi olla vaativa toimenpide, pyydä tarvittaessa apua kokeneemmalta käyttäjältä!
Tarkista, että laitteesi tietoturvapäivitykset ovat ajantasaiset
Tarkista, että tietokoneesi, älypuhelimesi tai tablettisi tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla. Jos ne ovat jääneet asentamatta tai asennukset ovat kesken, vie asennus loppuun ja käynnistä laite uudelleen, silloin kun se sitä pyytää.
Päivittämättömät ohjelmistot saattavat sisältää haavoittuvuuksia, joita tietoverkkorikolliset käyttävät hyödykseen murtautuakseen laitteeseen tai palveluihin.
Tarkista, että tietokoneessa on ajantasainen haittaohjelmien torjunta
Tarkista, että tietokoneessasi on asennettuna haittaohjelmien torjuntaohjelma ja että se on ajan tasalla. Sen avulla voit myös erikseen tarkistaa tietokoneesi kaikki tiedostot haittaohjelmien varalta.
Muistuta myös muita ohjelman käyttämisestä! Mikäli pystyt, opasta myös perheenjäseniäsi ja tuttaviasi haittaohjelmien torjuntaohjelman asentamisessa ja käyttämisessä.
Älä jaa virheellistä tietoa
Kun seuraavan kerran jaat sosiaalisessa mediassa mielenkiintoisen otsikon ja linkin, luethan koko uutisen. Näin varmistat, että uutisen sisältö vastaa otsikkoa ja omaa mielipidettäsi.
Älä jaa tai välitä virheellistä tietoa. Jos huomaat ystäväsi tai työkaverisi jakavan väärää tietoa, olethan häneen yhteydessä ja varmistat, että hän on tietoinen tilanteesta.
Edistynyt käyttäjä: päivitä kaikki kotisi älylaitteet
Tarkista, että kotona olevat muut internetverkkoon liitettyjen älylaitteiden ohjelmistot ovat päivitettyinä ajan tasalle. Kotisi älylaitteiden, kuten äly-TV:n, sisäiset ohjelmistot (firmware) eivät välttämättä päivity automaattisesti.
Kaikista tärkein tarkistettava laite on kuitenkin internetyhteyden jakamisesta vastaava laite, kuten wlan-tukiasema, adsl-reititin tai kaapelimodeemi.
Ohjelmiston uusimman version tarkistaminen riippuu käytettävästä laitteesta, valmistajasta ja tyypistä, mutta löydät käyttöohjeet yleensä netistä käyttämällä hakusanoja: laitteen valmistaja tyyppi firmware update.
Ohjelmistojen haavoittuvuudet voivat mahdollistaa esimerkiksi laitteiden käyttämisen palvelunestohyökkäyksissä tai kotisi verkkoliikenteen seurannan ja tietojen kaappaamisen.
Some-käyttäjä: päivitä salasanasi
Vaihda tärkeimpien sosiaalisen median palveluiden salasanat salalauseiksi ja ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Tarkista yksityisyydensuoja-asetukset, jotka suojelevat sinua mahdollisilta tietojesi väärinkäyttöyrityksiltä.
Kommentit
Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja